Hemligheten i IKEA-katalogen

 
Häromdagen skrev vi om IKEA's katalog (och reklamkampanj), för 2015. När man bläddrar i modemagasin så förstår man att modellerna inte alltid ser ut som i tidningarna. Men vem kunde ana att möblerna i IKEA-katalogen (och alla de fina, verklighetstrogna miljöerna) inte alls behöver se likadan ut i verkligheten?
 
Nyligen avslöjade IKEA att cirka 75 procent utav alla deras miljöbilder i den nya katalogen är skapade med hjälp utav datorn. En utav anledningarna till detta är att det tar tid att skicka rekvisista till en plats, för att sedan skicka tillbaka dem (föreställ er att frakta t ex vitvaror över hela världen). Första intrycket jag fick utav detta var att det möblerna kändes platta, nästan "påklistrade". Visst är det ruskigt bra gjort (och väldigt fina miljöer, förstås!) men jag får inte riktigt in den där varma känslan man annars brukar få från IKEA. Den äkta känslan. Efter närmare eftertanke tycker jag att det egentligen är ett helt fantastiskt alternativ - man sparar ju som sagt både på tid, pengar - och det viktigaste utav allt - miljön!
 
Övergången till datorproducerade bilder startade egentligen 2006. Idag har IKEA ett digitalt arkiv med över 25.000 tredimensionella bilder utav produkter från sitt sortiment.
 
Som inredare/stylist har man full förståelse för detta med datorproducerade bilder. Flera gånger i veckan får jag försändelser (och flera förfrågningar) skickade till mig för fotografering. Det är ett slöseri på både miljön, och även den tid detta tar och därför är det utav största vikt att man väljer produkter med omtanke som man ser användning utav, som man själv gillar och faktiskt gärna kan få användning för mer än vid ett tillfälle. Så i slutändan kan jag bara hålla med om att detta ändå är en ganska så genial idé.
Gitte

Hej! Hittade hit via instagram. Jättefin sida och många bra tips. Gillar skarpt att se vintage-fynd så det efterfrågar jag gärna lite mer, gärna mer sånt! Mvh Gitte


2014-09-11 x 21:52:32
Carro

Nu när ni säger det ser det faktiskt lite fejk ut! är väl lite halvblind i allmänhet så hade nog aldrig märkt det om det inte vore för att jag råkat läsa det. kul!


2014-09-11 x 23:03:20
Anonym

Varför ska alla börja fejka?!Hela världen blir ju fejk till slut, haha. Men man förstår väl den miljö vänliga biten... but still ;)


2014-11-24 x 21:58:11

Ditt namn
Mejladress
Hemsida

   Spara?