Samiska influenser

 
Samisk design - i allt från mode, design och inredning - har kommit att bli en återkommande trend som växer sig allt starkare. Intresset för detta kan kanske hänga ihop med den ökade miljömedvetenheten för det ekologiska och närproducerade. Kanske är det en motreaktion till överkonsumtion och kopierade prylar, helt enkelt? Naturlig inredning är något som egentligen aldrig går ur tid. Däremot märker man trenden utav att folk snabbt tröttnar på "plastiga" inredningsartiklar, som lika snabbt går ur modet. 
 
"Det finns en ärlighet i traditionellt hantverk som sameslöjd. Man vet var, och hur sakerna är tillverkade och att det finns en tradition och omsorg bakom", säger trendanalytikern Stefan Nilsson. Det finns helt enkelt en längtan till det traditionella, något som vi förhoppningsvis kommer att få se mer och mer utav.
 
Tips på en jordnära och naturlig inredning med samiska influenser:
 
- Inred med naturliga och obehandlade träslag, tänk lite "Industristil"
- Handknuta ullmattor , broderade kuddar och lapptäcken
- Tänk naturliga färgkombinationer med varma inslag; Beige, brunt, gult och rött.
- Djur, och i synnerhet renar, är vanliga inslag i den samiska kulturen. Låt djurlivet flytta hem till dig - inred med ett vackert renhorn på väggen.
 
Egendesignade handknutna ullmattor med stilrena samemotiv, för fler utvalda modeller och priser - se MattGalleriet.se (i Umeå). Samtliga mattor finns i mindre modell (70x120 cm) med "hängare" fastsydda på baksidan för att också kunna användas som väggdekoration / textiltavla. Vackert och inspirerande.

Konstgjord dracaena

 
Ett nytt tillskott i vardagsrummet, och en grönskande färgklick i det annars lite grå rummet. Vi har skaffat en konstgjord - men lika fin för det - dracaena, en ganska stor modell (170-180 cm). Vi har tidigare haft en dracaena (riktig) som vi köpte från IKEA - men tyvärr har ingen i våran familj särskilt gröna fingrar (eller så har växten stått för långt ifrån fönstret) och växten dog - sakta men säkert. Det kändes inte bra!
 
Vi har - som jag tidigare berättat - lite plastväxter hemma. Plastväxter är nog visserligen helt fel ord: konstväxt är nog mer passande! Konstväxter är så pass välgjorda att man inte märker att de är falska. Plastväxter däremot är verkligen plastiga och ser inte alls särskilt vackra ut, t om på långt håll.
 
Konstväxter är mig veterligen tacksamma på många sätt och vis.
Som bekant behöver de ingen omvårdnad eller tillsyn, varken vatten eller solljus. De håller sig dessutom vackra år ut och år in.

Har ni någon konstväxt hemma, eller föredrar Du levande växter?
 
    
Till vänster: Dracaena till vänster i bild, från Wexter.se. Gardiner i sammet från Textilonnet.se. Jordglob från Jordgloben.se. Till höger: Stammen är gjord utav en riktig stam från en dracaena. Många som besöker oss säger "Åh, vilken fin väx", känner på bladen och utbrister sedan: "Näää?! Är den inte riktig?!". Många blir lurade, tack vare att den är så välgjord. Inte heller är den särskilt dyr (cirka 800 kronor), billigt med tanke på att IKEA har en liknande, väldigt svårtskött växt för samma pris...
 

Finaste fickuret



Under 1800-talet och första delen utav 1900-talet var fickuret en viktig manlig symbol för status och makt - den som bar ett fickur styrde över sin egen och andras tid! Föreställ er det!
Under mitten utav 1900-talet trängdes fickuren undan allt mer och ersattes utav de praktiska armbandsuren. Trots ersättningen utav en nyare klockmodell, så användes fickuren fortfarande som en högtidlig accessoar (till bland annat frack) och urkedjan var minst lika viktig som klockan själv.
 
Idag används kanske inte fickur som en högtidlid accessoar, utan snarare till vardags. Trots att det har blivit en accessoar utan "ramaskri" så känner jag ändå att det finns något visst över dessa fickur. För visst känns det som om de ändå berättar en historia? Detta är en utav mina senaste godbitar, ett alldeles förtjusande fickur med vitt flätat läderband att hänga runt halsen. 
 
  
Detta är en utav mina senaste godbitar, ett alldeles förtjusande fickur med vitt flätat läderband (ett svart medföljde också, om man skulle vilja byta ut den och "matcha" till något annat) att hänga runt halsen. Visst är den söt? Fickuret "Vintageur blomster" finns att köpa hos Tidlösating.nu och kostar 249:-.
 

Sy eget av metervara

 
Min mamma är en duktig sömmerska som har sytt väldigt mycket fina saker genom åren. När jag och mina systrar var små sydde hon väldigt många utav våra kläder. De var både fina (vi älskade dem) och proffesionellt gjorda, och man kunde absolut inte se att arbetet var gjort "hemma". Min mamma har ibland också sytt upp textiler till hemmet, bl a gardiner (massvis) och kuddfodral. För inte så länge sedan visade hon upp sitt senaste verk: Ett gäng kuddfodral - i olika storlekar - till bäddsoffan i hallen, där hon använt tyg från IKEA. Ett väldigt bra och billigt alternativ till annars - ganska så dyra - kuddfodral.
 
  
Till vänster: Hemmasydda kuddfodral i bäddsoffan "Månstad", IKEA. Matchar bra och håller ett jordnära tema till tapeten från kollektion "Garden", Boråstapeter. Till höger: Metervara "Patricia", från IKEA. Tyvärr utav utgående modell och finns inte längre kvar att köpa - men många andra billiga och fina tyger finns i IKEA's sortiment.

Påslakan i egyptisk bomull

 

 
För några dagar sedan anordnade jag en sovrumsfotografering där jag fotograferade påslakan (och lakan) i egyptisk bomull, från Brighton Hill.
 
Dessa påslakan är verkligen mycket mjukare och sköna än vanligt bomull - och efter att ha bäddat ned sig med dessa i sängen så märker man en stor skillnad på den klart överlägsna kvalitéten! Wow!
 
Egyptisk bomull anses vara väldigt exklusivt, tack vare att denna bomull är så dyr så tillverkas den knappt längre. Fibrerna i den egyptiska bomullen är extra långa, vilket gör en stor skillnad på den färdiga produkten  (tillskillnad från den vanliga bomullen).
 
Personligen föredrar jag att använda påslakan i bomullssatin, men bortser man från just detta - och vill lyxa till det lite - är nog egyptisk bomull det absolut skönaste man kan drömma sig bort i. Rekommenderas varmt i present om du vill skämma bort dig själv - eller någon annan!
 
  
Till vänster:  Två förpackningar lakan i egyptisk bomull. Till höger: Örngott och påslakan som knäpps vid sidan resp. nederkanten med knappar - enkelt, smidigt och stilrent.
 
  
Till vänster: Avlastningsbord från IKEA. Bordslampa i silver från Clas Ohlson. Ljusstakarna är ett secondhand-fynd, som tidigare var färgade i en sliten, mässingsliknande guldfärg. Varken snyggt eller fräscht... dessa sprayade jag i silver. Till höger: Två olika påslakan från Brighton Hill, randigt blå/vitt och helt vitt.
 
Att krypa ned i en sån här välbäddad säng med fräscha - och supermjuka - påslakan känns verkligen lyxigt... :-)
 

Nytt i sovrummet

Tänkte visa några söta detaljer, nyheter här hemma i sovrumet:
 
  
Till vänster: Kanske kommer ni ihåg när jag tidigare fotograferat denna vasen, från LOB Design? Jag är barnsligt förtjust i den, min absoluta favoritvas! Jag älskar verkligen formen, och färgen att den är svart på utsidan men vit inuti. Nytt är dock tulpanerna jag har lagt i. Egentligen är det ju inget särskilt, men jag tycker att det blir mycket hemtrevligare med växter noga utplacerat hemma. Jag gillar tulpaner (vita) väldigt mycket, har flera stycken hemma. De kommer från IKEA, men de verkar inte finnas kvar i sortimentet längre. Trist, annars hade jag köpt flera, haha... Till höger: Dessa söta, hängande ljuslyktor köpte jag vid ett besök på Gekås, de matchar perfekt till mina glasskålar med lock (som jag tidigare fotograferat) som jag också har i sovrummet. De är jättefina! Liknande produkter i samma serie kan man dock finna hos webshopen "Tidlösa ting.nu".
 
Två små tulpaner; som alltid håller sig fina.

Vitt och romantiskt sovrum

 
De senaste två veckorna har jag ägnat mig lite att göra iordning ett utav våra rum, här hemma. Detta är ett sovrum till en utav våra familjemedlemmar - men det är också tänkt att det skall få agera gästrum när/om det någongång skulle behövas. Jag försöker att tänka praktiskt med inredning, och prylar till hemmet. Inte alltid det lyckas, men försöka kan man ju alltid göra.
 
Eftersom tapeterna är dominerande vita i rummet (bortsett från en fondvägg med ljusgrått/vitt mönster) tyckte jag att det kunde vara fint att helt enkelt köra på den vita, romantiska stilen. Den flesta inredningen i rummet går just i vitt och silver; men med några "färgstänk" som turkos och rosa. Lite grönt, t ex någon växt, får gärna vara med på ett hörn. Just färgerna vitt, silver, turkos och rosa (i olika nyanser) tillsammans tycker jag är väldigt läckert! Men det är förstås en smaksak. Fortfarande är det mycket som inte är klart i rummet, bl a mer kuddar - eller rättare sagt; generöst med kuddar - skall införskaffas till sängen. Jag gillar verkligen den där hotellkänslan i ett sovrum och en fin, bäddad säng med MASSOR utav kuddar gör mycket! Jag räknade kuddarna igår i våran egen säng och kom fram till att vi har 12 stycken, hihi.
 
Detta står fortfarande på listan om vad som skall göras/införskaffas:
 
- Fler (många) kuddar till sängen
- Vit byrå i samma serie som sängen (sängen är utav serien "ASPELUND" och kommer från IKEA)
- Matta (den är på gång...)
- Två eleganta mini-fåtöljer/klädda stolar, alternativt en stor fåtölj och en liten pall till konsolbordet
- Kanske (...med betoning på KANSKE) en teve
 
... och mer idéer kommer säkert på vägen!
 
Under tiden tänkte jag visa lite bilder på hur det ser ut just nu, och berätta lite om inredningen.
Håll till godo!
 
   
Till vänster: I förgrunden syns en fantastisk kristallkrona i svart krom från Vita hjärtan, en utsökt webbutik med en helt underbar lantlig, vit och romantisk heminredning. De har även en egen tillverkning utav tavlor, hyllor och vissa belysnings-tillbehör i "shabby chic"- och industristilen. Jättefina grejer, måste jag säga! Rekommenderar Er varmt att kika in där! Tavlan med rosorna kommer ifrån Canvasfabriken. Kuddfodralen och överkastet kommer från Jotex. Till höger: Bordslampan kommer från Clas Ohlson. Olivträdet är en fuskvariant för 99:- från IKEA, vilken kanske är lite för plastig för min smak egentligen...? Men den är godkänd tills vidare.
 
Från en annan vinkel. Ljuslyktan "Lotus" kommer från LOB Design, och finns i många andra färger.
 
     
 Till höger: Har skrivit ett tidigare inlägg om detta setet; konsolbord (med överdel i marmor) och spegel som tidigare var målad i en gul-aktig guldfärg, fruktansvärt fult. Jag sprayade setet med silverfärg (från Alfort). Det tog cirka 5-10 minuter, var busenkelt och helt klart det bästa jag gjort på länge...! Även ljusstakarna på bilden är sprayade i silver; på så sätt matchar de ju perfekt i nyansen till resten. Tapeten (till höger i bild) är fondväggen och kommer från Sandberg. Den turkosa vasen är ett loppisfynd. Till höger: Skärmväggen/vikväggen från IKEA var tidigare svart, men denna sprayades också silver. Passade så mycket bättre in i rummet, då den svarta kulören kändes lite för "hård" till den övriga inredningen.

Romantiska kuddar med volang

 
Införskaffat lite nya, romantiska kuddar till sängen - helt underbara...! Just sådana här kuddar med volang har blivit ofantligt populära senaste tiden, men de kan vara väldigt dyra och ibland kostar bara EN kudde alltifrån 149-299 kronor. Lite för dyrt, enligt min smak. Det jag tyckte var bra med dessa kuddar var att de kostar endast 89:- /styck, och det blir ju som halva priset. Tycker även att dessa kuddar är i bättre kvalitét än sådana kuddar som man t ex beställer från postorder. Kuddarna passade jättebra in med den romantiska sängstommen (vitt smidesjärn) från IKEA. Sovrummet kändes genast mysigare. Textil gör obeskrivligt mycket skillnad.
 
     
Till vänster: Två stycken romantiska kuddar med volang, från Textilonnet.se. Kuddfodralen är i storlek 45x45 cm, men ibland kan det dock vara svårt att få tag på innerkuddar i den storleken billigt. Jag kan berätta att i dessa kuddar har vi en innerkudde i storlek 50x50 cm, och det fungerar utmärkt. Att dessutom välja en något större kudde ger bara lite mer "spänst" i kudden och det resulterar också i att kudden håller formen bättre, om man som här vill placera kudden upprätt istället för liggande. Kunde inte ha blivit bättre! Till höger: De romantiska kuddarna passar perfekt till min "pralinkudde" sedan tidigare, som är gjord i konst-siden. Tyvärr var den kudden inte utav bra kvalitét (beställd från Ellos) och knappen som satt centrerad i mitten - och på baksidan - lossnade ganska snabbt. Trist! Dock tog jag tillfället i akt och placerade en stor brosch, i form utav en ros, framtill. Det matchade ju perfekt till de nya, romantiska kuddarna.
 
Fantastiska kuddar - många fler i andra färgkombinationer (t ex "Offwhite", och "Lin") finns att köpa billigt hos Textilonnet.se - kan varmt rekommendera deras sortiment. Billigt, men ändå bra kvalitét!  

Konsolbord och spegel i silver

 
Vi har ett litet hörn i ett svärmors rum hemma som inte riktigt har kommit till någon användning. Det har stått tomt ganska länge pg a att det har varit lite svårt att veta vad vi skulle göra utav just det hörnet. Man vill ju liksom "fylla ut" det på något sätt med något som känns både fint och praktiskt, och något som samtidigt inte tar upp mycket plats.
 
Jag råkade se ett konsolbord (med tillhörande spegel) i en annons på Blocket för 400 kronor. Konsolbordets ovansida är gjort i svart/grå marmor. Det enda jag inte gillade med setet var att det var målat i en fruktansvärt ful guldfärg...
 
Jag gillar absolut inte guld på möbler och inredning. Det känns kanske lite omodernt (tyvärr?) och jag tycker att det måste vara riktigt bra gjort och välmatchat för att det skall fungera.
Silver - däremot - tycker jag är jättesnyggt hemma! Och fungerar till det mesta. Så jag sprayade bordet och spegeln med silverfärg. Efter 5-10 minuters arbetskraft blev detta resultatet. Jag har en "före-bild" i min iPhone som jag ska försöka lägga upp senare - så ska ni få se vilken skilland det ändå blev!
 
Visst blev det snyggt? Jag är åtminstone jättenöjd med resultatet.
 
    
Till vänster: Såhär såg konsolbordet och spegel ut färdigsprayad. Kan verkligen rekommendera sprayfärgen; en variant vid namn "PlastiKote" (leverantör: Alfort.se). Jag har testat många olika sprayfärger och måste säga att detta har varit en utav de bättre. Det blir ett otroligt jämnt resultat direkt, tillskillnad från många andra sprayfärger där man får jobba en del extra. Det är verkligen en barnlek att använda denna spray, fantastiskt! Rekommenderas verkligen varmt! Till höger: De konstgjorda/batteridrivna stearinljusen är en riktig fiffig grej (bra för oss som har mindre barn i huset) och kommer ifrån SmartaSaker.se. Ljusstakarna är även dessa sprayade med silvermetallic; på så sätt visste jag ju att de skulle passa perfekt till konsolbordet...
 
Tulpanen är i plast och kommer från IKEA, tyvärr tror jag att tulpanerna är utav utgående modell och inte finns kvar. Tråkigt värre, jag har redan över 10 stycken hemma men hade kunnat tänka mig att köpa fler. "Vita" tulpaner är så fina och passar precis överallt, dessa är dessutom väldigt verklighetstrogna; det gillar jag!
 

Den blå/turkosa vasen är ett loppisfynd för 20 kronor. Den genomskinliga burken ska jag fylla med något mysigt, kanske några pastellfärgade karameller eller något annat smaskigt...?

Matchande gardiner och kuddar

 
Har febrilt letat efter gardiner med någon form utav "lyxkänsla" till vardagsrummet. Det har stått emellan att antingen skaffa gardiner i siden-look, eller i något tyngre material som t ex sammet. För ett halvår sedan köpte jag vita gardiner i siden-look med ornament-mönster på. De var fina, men det kändes inte helt rätt. Så jag har länge sökt efter grå gardiner som kan matcha till dem, och i synnerhet till tapeten i vardagsrummet! Det har visat sig vara ganska svårt att få tag i grå gardiner i rätt nyans, som samtidigt ser lyxiga ut. Men så hittade jag utav en slump sammetsgardiner, och lyckan var total när jag hittade matchande kuddfodral till! Vilket kap, -  och jag som också har haft svårt att hitta neutrala kuddar till vardagsrumssoffan! Det känns dessutom väldigt genomtänkt att ha matchande gardiner och kuddar, utan att det känns alldeles för mycket. Jag är jättenöjd med resultatet, och vardagsrummet blev mycket hemtrevligare. Kan varmt rekommendera att våga blanda olika textila material med varandra - det fungerar verkligen!
 
  
Till vänster: Nytt tillskott i vårat vardagsrum, vitrinskåpet "HEMNES" från Ikea. Ganska nöjd faktiskt, även detta gjorde att vardagsrummet blev mer hemtrevligt, och inte så fruktansvärt stelt som det annars kan bli i "moderna" hem. Jordgloben kommer från den danska tillverkaren Atmosphere. Till höger: Kuddfodral (och gardiner i bakgrunden) från Textilonnet.se, väldigt nöjd med dessa och de matchade även till våran mysiga filt - ett måste i varje vardagsrum...! Filten kommer ifrån Filtar.se, som har ett fantastiskt sortiment utav varma och gosiga filtar. Kvalitén är helt ojämförbar med "vanliga" filtar som blir fula (och förändrar karaktär) efter bara en tvätt. Denna filten har jag hunnit tvätta två gånger (... tackar ungarna för det) men den är precis som ny, underbart!
 

Filten kan köpas här. Benämningen är "Trend grå", och den har måttet 130x170 cm. Tycker personligen att det är ett perfekt mått faktiskt, varken för stor och "bylsig" som en del filtar ju kan vara, eller för liten.

Nytt till sovrummet

 
 
Tänkte visa lite "Nyheter" till sovrummet som jag har hunnit införskaffa under de senaste veckorna. Bl a så är det en fantastisk spegelljusstake (...kallas det så, tro?) i vitt trä, med den generösa (!) höjden på 70 cm. Dess verkliga storlek framgår inte på bilden, men den är ganska höjd och ger ett ståtligt intryck. Den ger dessutom ett helt fantastiskt sken om kvällarna, med ett ljus fladdrandes i mörkret.
 
Jag har också hunnit köpa lite textila detaljer (se bilderna nedan) till sovrummet. Undersökningar visar att de flesta svenskar tycker att textilen är väldigt viktig för "mysfaktorn" hemma, och för förändringar. Men visst gör det mycket? Bara dessa småsaker tycker jag gav en annan känsla till rummet.
 
  
Till vänster: Den vita spegeln (med hållare för stearinljus) är gjord i trä och kommer från Different Design. Till höger: Kudden kommer från Jotex och tofsarna (... eller "tassels", som tofs-gurun Maria Motazami säger) är två loppisfynd för 15 kronor! De är precis som nya, i toppskick! Det är sådana jag skulle köpa för ett tag sedan, men det blev aldrig av. Där ser man vad ödet har i beredskap för en, haha. Jag har varit med om liknande saker hur många gånger som helst tidigare; Det gäller verkligen att vänta och ha tålamod så dyker det rätta upp en vacker dag.
 
Nyanserna är väl kanske inte helt rätt, men det vore också lite tråkigt om allt var 100 % välmatchat i bara två nyanser? Fåtöljen är en "Hedda"-fåtölj - med tillhörande fotpall - från Åhléns.

Insynsskydd till köket

Jag har länge velat fixa ett inynsskydd till köket (eller emot balkongen, om man hellre vill se det från den sidan...) men har inte riktigt hittat någon ordentlig fönsterfilm som fallit mig i smaken. Mina krav var att det skulle ha ett fint mönster och vara ganska täckande - men ändå med lite igenomskinliga partier. Jag hittade en fin variant från Alfort.se, som är leverantör utav en massa olika sorters insynsskydd, och riktigt fina dekorplaster. De har mycket annat också, t ex sprayfärger som kan vara användbara till riktigt mycket. Kommer berätta mer om detta senare, så håll gärna utkik!
 
Insynsskyddet jag använde mig utav denna gången var en variant som hette "Bambu" - som utav namnet att döma hade mönster utav just bambu, och med en bredd på 45 cm. Detta var ett statiskt insynsskydd, vilket innebär att det fäster på fönstret utan lim! Det är lätt att sätta upp, och lämnar inga märken efter sig. Dessutom så kan man ta ner den när man vill, och "göra om", om det skulle råka bli fel. Jag har i tidigare sammanhang använt insynsskydd med lim, och kan konstatera att det var barnsligt enkelt att använda det statiska insynsskyddet istället! Dessutom var det mycket, mycket enklare att få till snyggt. Resultatet blev helt perfekt (och tog dessutom bara några ynka minuter att få på plats) och jag blev väldigt nöjd med min insats. Underbart när det går så lätt, och utan strul!
 
Före: Med utsikt från köket, ut emot balkongen. Detta är ett mycket stort fönster, som sträcker sig ganska lågt ned (och högt också, för den delen) . Lampan som ni kan se i förgrunden (i högra hörnet) längst uppe i bild våran nya kökslampa. Mycket fin modell som passar jättebra in i vårat moderna kök. Denna variant kommer från Storelight, kanske har ni sett deras sortiment hos olika återförsäljare? Deras organza-lampor är jättepopulära! De tre hänglyktorna som kan ses ute på balkongen kommer från Coozie.se - de har verkligen blivit mina favoriter här hemma! Att tända dem om kvällarna och sitta på balkongen ger en mysfaktor till tusen.
 

Efter: Nu kan man sitta och äta middag ifred - eller mysa på balkongen i lugn och ro. Egentligen ska insynsskyddet ligga lodrätt (det kan man se på mönstret) men jag tyckte att det skulle fungera lika bra att använda det vågrätt, som här på bilden.