[ Renovera trappan med FormTrappan ]

 
Som i de flesta fall, när man har påbörjat ett eller flera renoveringsprojekt så inser man snabbt att det finns "fler" saker i hemmet som man borde ta tag i. När vi tapetserade hemma hos oss i hallen för ett tag sedan insåg jag (särksilt när rummet är helt tomt på möbler och andra detaljer) hur fruktansvärda våra lister såg ut. Det är en sådan detalj för helheten som man kanske inte lägger märke till i första hand - men som ändå gör väldigt mycket för helhetsintrycket.
 
 
Så är inte riktigt fallet med vår trappa i huset - det är ganska uppenbart att den är i väldigt dåligt skick, redan innan en fullständig renoveringen av huset har genomförts. Jag skäms nästan för att visa före-bilderna (haha), men tycker att det är bra att ha detta dokumenterat innan själva trapprenoveringen utförs. Trappan skulle bli ett utav de sista "större" projektet att ta sig an för vår del. Varför detta känns så aktuellt är ju ändå för att en trappa binder ihop hela huset mellan våningarna och den blir en väldigt central del i ett hus. Därför upplever jag att det är viktigt att trappan också ser bra ut och ger ett gott intryck.
 
Vi har valt att kika på företag som utför trapprenoveringar och valet föll på FormTrappan. Det som fick mig att välja FormTrappan (jag har gjort en väldigt noggrann research) är att de erbjuder trapprenovering till ett fast pris. Dessutom verkar det väldigt lovande att processen ska gå mycket snabbt. Vi har nu bokat ett hembesök (som givetvis är helt fritt från förpliktelser och givetvis kostnadsfritt) och det blir intressant att se vad montören säger när hen kommer och tar en titt. Dagen efter får man en offert med ett fast pris, något som jag tycker är väldigt positivt (...vill ju helst inte ha några kostsamma överraskningar från hantverkare i slutändan - som det tyvärr ofta faktiskt blir, haha).
 
Jag har också som önskemål att "stänga igen" trappan mellan trappstegen. Det fanns flera olika utförande att välja emellan och jag har kikat på den variant av renovering som kallas för "Vit asktrappa", då den ser ut att passa till resten av ytskikten och val av färg/material. Jag vill helst också att trappan är färdigställd helst inom några veckor (senast i augusti) efter att FormTrappan har varit på hembesöket. Det blir intressant att se om det går att lösa, mitt första intryck är att processen verkar väldigt smidig. Positivt för mig som annars kan vara ganska otålig med att saker och ting ska bli gjorda, helst snabbt!
 
 
Såhär ser trappan ut nerifrån, när man närmar sig trappan från två olika håll. Som ni ser är det hålutrymmen/glipor mellan trappstegen. Inte alls opimalt, eftersom det är ett sovrum beläget under trappan på nedre våningen. Man kan ju föreställa sig t ex hur en hel del damm och annat skräp troligtvis åker igenom hålen när man går i trappan. Därför har vi som önskemål (inför beställning av trapprenoveringen) att FormTrappan ska stänga igen trappan.
 En hel del ojämnheter. Blir intressant att se hur resultatet blir efter att allt är klart.
Till vänster: Vyn ovanifrån - i svängen - när man tittar nerför trappan. Till höger: Detaljbild.

[Parken Zoo]

 
Årets "meme" verkar nästan uteslutande gå ut på att 2020 inte riktigt blev som man hade tänkt sig. Jag tror att de flesta av er förstår att jag syftar på covid-19, och de följder som denna pandemi har fått. Jag tror att detta är något som väldigt många finner hög igenkänning i - vi är många som har drabbats på ett eller annat sätt - både indirekt och direkt.
 
I år hade vi planer egentligen att åka utomlands (bila genom Europa, bl a) men också en kortare visit till Danmark. Våra planer fick förstås ändra sig helt - jag är bara glad och tacksam att vi aldrig hann boka varken resa, boende eller annat. Vi hann inte så långt. Samtidigt känns det inte heller helt fel att spendera sommaren i Sverige - det är ju nu man vill vara här!
 
Såklart får man göra det bästa av situationen. Nöjesparkerna/klassikerna är ju helt stängda dessutom, så det är inte heller något alternativ. Vi bestämde oss för att ta en tripp till Paken Zoo i Eskilstuna - det är inte jättenära från oss i Jönköping, men inte heller för långt bort. Vi fick det till en tre timmars bilresa, vilket ju är helt okej med våra fem barn. Det egentligen problemet med våra bilresor är vår lilla 1,5-åriga tjej som avskur just att åka bil. Våra äldre barn har aldrig varit sådana, haha. Det är just nu mest henne man tar hänsyn till.
 
Bild från Parken Zoos stugby- och camping - det var verkligen lika idylliskt som det såg ut. Vi trivdes verkligen här!
 
För att slippa en resa på totalt 6 timmar - tur och retur - valde vi att övernatta i stugbyn som tillhör Parken Zoo. Det fanns också en camping, men vi valde att övernatta i en stug eftersom vi inte äger varken husbil eller husvagn. Stugorna var verkligen hur mysiga som helst [se mer bilder på dem här] och området var också väldigt trevligt! Det fanns både tillgång minigolf, lekplats och bad (Parkenbadet) på området - dessutom gångavstånd till matbutiker. Stugorna rymmer totalt 6 st bäddar, har fullutrustade kök (med både spis/ugn och kyl/frys) och TV för den som vill. Just ett fullutrustat kök känns ändå väldigt positivt för barnfamiljer och de som föredrar att göra egen kvällsmat och frukost, m.m. Stugorna har även egen toalett och dusch - något som jag defintivt föredrar, som barnfamilj. Efter besöket i djurparken (vi var där till stängningsdags) åt vi pizzabuffé på campingen/stugbyn i lugn och ro. Verkligen hur smidigt och skönt som helst!
 
På kvällen hyrde barnen trampbilar från receptionen som de cruisade runt med på området i en timme och hade jätteroligt. Som grädde på moset hade vi kanonbra väder - nästan 30 grader varmt - hela dagen. Helt underbart att barnen hade det så roligt, ända fram till läggdags. Det kunde verkligen inte ha blivit bättre!
 
Det mest positiva med Parken Zoo (som kanske ibland förknippas med just enbart ett zoo) är att de också erbjuder mer, nämligen ett riktigt bra nöjesfält med en mängd åkattraktioner och karuseller. Givetvis är alla landets nöjesparker för tillfället stängda pga restriktioner, men vi var ändå så nöjda med vårat besök. En lite märklig sak egentligen är att det oftast är vi vuxna som tycks ha negativ inställning till att "allt är stängt" för i år - barnen klagade inte för fem öre över att nöjesparken var stängd.
 
För övrigt skulle jag nog våga påstå att Parken Zoo måste vara den mest prisvärda kombinerade djur- och nöjesparken i Sverige att besöka (ja, jag har besökt nästan alla - detta var dock mitt första besök på just Parken Zoo). I biljetten till nöjesparken ingick dessutom fria biljetter till Parkenbadet - hur bra?! Dvs, i biljetterna till djurparken ingår alltså fri tillgång till djurparken, till nöjesfältet men också till badet. Just dessa dagar på Parkenbadet - som också är ett allmänt bad i Eskilstuna - var det mycket folk, antagligen pga att det var så fantastiskt väder under dessa två dagar.
 
Vi var verkligen oerhört nöjda med all den hjälp och service som personalen i receptionen bistod med under vårat besök på själva Parken Zoo - men framförallt också under vår vistelse och övernattning i stugbyn. Vi var så nöjda och skulle defintivt kunna göra detta fler gånger - hit kommer vi gärna tillbaka! Rekommenderas mycket varmt!
 
 
Innan vi gick in i djurparken tog vi en noggrann titt på kartan för att planera vårat besök. Där stod det även vilka attraktioner som är stända. Några enstaka djur, t ex "Lemurernas värld" var stängda för allmän åskådning. Även vissa djurarter och primater är känsliga för pandemier, som oss människor.
Till vänster: Nöjesparken (stängt under pandemin), verkar annars väldigt lovande!  Vi hade god lust att gå dit, hehe. Gärna en annan gång, förhoppningsvis nästa år? Till höger: Den enda skymten vi fick av sumatratigern, haha... (tigrarna låg säkert och sov i skuggan någonstans, det var nästan 30 grade denna dagen).
En trädleopard (tror jag att det var?!) som sussade sött.
Till vänster: Detaljerna genomtänkta in i det minsta på Parken Zoo. Till höger: Föreställ er vilken dröm denna folktomma kö hade varit... om det inte var corona. (Krokodilsafarin; som är en liten vattensafari/attraktion i vattnet var helt förståeligt stängd pga rådande restriktioner)
Ett besök hos surikaterna i "Ökenhuset". De var verkligen söta! De verkade väldigt nyfikna och kom t om fram och tittade på oss genom glaset. I "Ökenhuset" fanns sköldpaddor och salamandrar bland annat.
Utanför "Ökenhuset" fanns även surikater utomhus, och en lekpark. Något som vi uppskattade mycket är att det fanns massa stopp och lekparker lite här och var - barnen hade en hel del stopp och väldigt roliga lekstunder mellan varven.
 Stora sköldpaddor som var ganska aktiva.
 En fin salamander under vattnet.
 Det fanns också möjlighet att tvätta händerna och det var många barn som följde restriktionerna med detta i alla fall, haha... (Det fanns även skyltar med uppmaning om just specifikt detta - att tvätta händerna).
 Ungarna imponerades väldigt av denna kapybara, som även kallas för vattensvin - "Kolla, vilken stor hamster!" sa dem. Även denna raring låg och slappade i skuggan.
 Inne i "Amazoonas" var det varmt och fuktigt, ett tropiskt klimat - som att komma till en helt annan värld. 
Så vackert och grönskande - men det var också lite skönt att komma ut därifrån, det var kvavt där inne (med andra ord; riktigt autentiskt tropiskt klimat).
 Zooma bilden och se vem som vilar på bergväggen...
Jaguaren var lite svårflörtad och ville inte riktigt vara med på bild.
Ett besök hos flamingosen.
Helt otroligt vilka djur, och dessa långa ben...!
Väl tillbaka på Parken Zoo's camping- och stugby åt vi pizzabuffé i lugn och ro. Smidigt och skönt att slippa tänka på maten. Trots att vi ätit en del under dagen började vi att bli hungriga framåt kvällen.

[ Vit garageport från Hörmann ]

 
Då har det blivit dags för oss att uppgradera med en ny garageport. Jag kan inte med ord beskriva hur vedervärdig (med betoning på detta) våran gamla garageport var. Mörkbrun, sliten och smutsig - ja, den var tom sönder och ihoplappad. Det var verkligen ingen vacker syn, inget man fotograferar med glädje precis. Jag skäms nästan för att visa bild på den (haha), men tänkte att det kunde vara trevligt med en före- och efterbild. Här har ni en bild till godo:
 
 
 
Något som man inte alltid tänker på är att väldigt ofta möts man ju av just en garageport vid en uppfart till ett hus. Många gånger blir faktiskt alltså garageporten (eller ibland ytterdörren) det första intrycket av en fastighet. En fräsch och fin garagedörr bidrar alltså till ett ordentligt lyft för en fastighet. 
 
Jag är alltid den som forskar och läser på ganska ordentligt innan jag köper eller investerar i något. Hörmann som leverantör av garageport kändes som ett givet val. "Kvalitet utan kompromisser" är deras motto och det kan jag utan tvekan hålla med om.
 
 
Detta innehåll valet för just vår garageport:
 
• Garageport: LPU 42 (med "Woodgrain", trästruktur alltså) i utförandet VIT "RAL 9016"
• Portöppnare: SupraMatic E4 (den mest intelligenta öppnaren på marknaden, inklusive handsändare och Bluetooth-mottagare)
• Motorn har en inbyggd uppskjutningsspärr (försvårar uppbrytning/inbrott av porten när den är i stängt läge)
• Automatisk stoppfunktion
• Kraftbegränsning (porten stannar om den stöter på ett oväntat hinder - positivt för oss som har barn)
• Förvarning innan stängning
• Finkänslig krafbegränsning
• Separat styrning av motorns inbyggda belysning (ja, den har inbyggd belysning!)
• Ventilationsfunkton
• Fotocell (ökar säkerheten ytterligare i öpnings- och stängningsförfarandet)
• Fingerklämsskydd vid gångjärn och mellan sektionerna + ingreppsskydd mellan port och sidokarm
 
 
 Våran garageport hade ett ganska knepigt mått (väldigt lite överhöjdsmått och vinklade väggar på insidan - vilket jag upplevde försvårade monteringsalternativ). Flera andra återförsäljare/leverantörer jag var i kontakt med var inte positiva och allt verkade så otroligt krångligt jobbigt. Jag tänkte därför att det kommer bli väldigt omständigt att genomföra ett byte, suck. Hörmann visade sig dock ha en oerhört smidig lösning på vårat bekymmer - porten byggdes in och "krymptes" (bara några centimeter) med hjälp av en karm. Faktum är att man knappast lägger märke till karmen, då den är i precis samma utförande som själva porten.
 
 Hela installationen gick som smort och tog ungefär en halv dag. Efter att garageporten var bytt fick man ett helt annat intryck av huset. Wow, vilket lyft! Det är en detalj man kanske inte alltid  tänker på, men samtidigt som garageporten fyller en viktig funktion lyfter den också fastigheten helhetsmässigt. Mycket positivt!
 
 
 
Garageporten är en så kallad variant med benämningen"LPU 42" med Woodgrain (trästruktur). Detta (42) står för att porten är isolerad med en tjocklek på 42 mm, dvs där sektionerna är 42 mm tjocka. Nyansen är "Vit RAL 9016" - sådant kan vara klurigt ibland att bara se på "exempelbilder" på nätet. Jag upplever att denna är precis så vit som vi önskat - inte för vit så att den fullkomligt lyser - men samtidigt är den tillräckligt ljus att den upplevs sådär fräscht vitt. Kunde inte ha blivit bättre!
Fräsch garageport! Tummen upp! Nu återstår lite annat småfix med själva fastighete - bland annat målning av fasaden (teglet ska målas med silikatfärg för ett "fräschare" intryck) och fasadbelysning ska installeras av elektriker.
 
 
 
Till vänster: Portöppnaren (motorn) SupraMatic E4 - Hörmanns mest intelligenta öppnare som bl a har inbyggd Bluetooth-mottagare. Detta gör att motorn enkelt kan styras med både medföljande handsändare, men också via Hörmans "Bluesecur"-app genom telefonen. Går också att koppla samman med t ex Apple Homekit. Hur smart? Detta känns verkligen som en moderniserad men samtidigt väldigt användbar funktion, och det gillar vi! Till höger: Garageporten med benämningen LPU 42 är en takskjutport (här ser man "gångjärnen" och vinkeln där takskjutporten vinklas uppåt i öppet läge).
 
Den medföljande handsändaren ser ut såhär, och påminner om en modern bilnyckel. Positivt att garageporten också kan öppnas genom app i mobiltelefonen - detta upplever jag som ett oerhört stort plus.