Inredningstipset i samarbete med PictureHome

Vinnaren utav "Style Vac"

 
Nu är det dags att presentera den lyckliga vinnaren utav en "Style Vac" (i samarbete med OBH Nordica). Den lyckliga vinnaren blev signaturen Raija som hade skrivit ett fyndigt rim som vi väldigt gärna vill belöna med en handdammsugare i valfri färg.
 
Ett stort grattis till dig, Raija!

Återkom till oss (inredningstipset@live.se) med Dina kontaktuppgifter (e-mail och adress) till oss samt vilken färg Du önskar på dammsugaren så vidarebefordrar vi Dina uppgifter till OBH Nordica!
 
Tävlingen anordnades i samarbete med OBH Nordica.

Runda glasskålar med silverlock

 
Jag har länge sökt efter två vackra glasskålar med lock, att ställa på byrån i sovrummet framför silverspegeln. Meningen var att jag skulle använda dem till förvaring utav både användbara, och vackra saker. I ena asken skulle jag väldigt gärna vilja förvara pastellfärgade bomullsbollar (frågan är om de kallas så...), och då menar jag sån där bomull som är vackert formade som små, perfekta bollar. Vet ni vilken typ utav bomull jag menar? Ännu bättre hade varit om det hade funnits bomullsbollar i pastellfärg, men det verkar vara lite svårt att få tag på. Jag minns väldigt tydligt att när jag var lite brukade min farmor ha en påse full med jättefina bomullsbollar i pastellfärger. De var babyrosa, babyblå och ljusgula. Verkligen jättesöta! Hade det inte varit fint att fylla en glasskål med sådana? Jag får leta vidare helt enkelt tills jag hittar sådana, tills dess fyller jag en burk med lite tråkiga tops.
 
  
Glasskålarna kommer ifrån Tidlösa tingen webbutik full utav lantlig, fransk och romantisk inredning. Produkterna känns verkligen omsorgsfullt utvalda, och jag gillar att det känns unikt och inte alldeles för massproducerat.
 
Nu har jag äntligen också hunnit få upp spegeln på väggen (tidigare stod den lutad mot väggen) över byrån. Det var faktiskt lättare att få upp den än jag trodde. När man inte är van vid mansgöra (låter klyschigt men tyvärr sant...) som att spika och borra så låter det svårare än vad det egentligen är. Det tog kanske 15-20 minuter att få upp spegeln efter att ha borrat väggen, och fästa hasparna på baksidan utav spegeln. Bara den lilla detaljen att spegeln kom upp på sin plats gjorde att hela rummet kändes större. Små saker kan verkligen göra stor skillnad.

Orientalisk matta till balkongen

 
 Jag har - sedan ett tag tillbaka - funderat lite över över att skaffa en matta till balkongen (och då menar jag inte en sån där heltäckande balkongmatta, utan en helt vanlig matta), just för att piffa upp det litegrann. Genom tiderna har jag provat flera olika stilar till balkongen (bl a den "tropiska" stilen, men också feng shui-inspirerat) och nu senast har det fallit mig in att jag vill ha en orientalisk balkong. De allra säkraste färgerna för detta ändamål är - för mig - de typiska varma (och starka) jordnära färgerna: T ex rött, orange och brunt. Tanken var ju från början att skaffa en röd matta men jag ville inte ha den alltför orientalisk,utan något däremellan. Efter att ha funderat lite närmare på detta så kände jag att det inte alls skulle fungera med en röd matta på balkongen, bl a för att våra utemöbler (och resten utav möblemanget) skulle passa in. Det vore ju ganska dumt att skaffa en matta som egentligen inte matchar resten, för det är ju helheten som gör större delen utav intrycket...?
 
Så det fick bli en vit/grå matta ("Marseille") med ett orientaliskt - men ändå modernt - mönster. Mattan är i storleken 200x140 cm, perfekt mått till balkongen och framför utemöblerna. Som jag tidigare har nämnt så är flera utav våra mattor hemma hos oss ifrån hemsidan RugVista, och jag kan verkligen, verkligen (!) rekommendera deras sortiment...! Vi är sjukt nöjda med våra mattor därifrån. Mattorna är jättefina och så otroligt prisvärda, vi kommer nog aldrig köpa mattor någonannastans i fortsättningen. Jag blev så otroligt nöjd med balkongmattan  och den förhöjde verkligen mysfaktorn till tusen. Balkongen är verkligen allas favoritplats här hemma, förstår ni varför? Nu fattas bara lite småsaker, hängande ljuslyktor är något jag är ute efter...
 
  
Till vänster: Ljusstaken är ett loppisfund för 75 kronor. Priset var OK. Aluminiumskålen kommer ifrån LevHemma. Till höger: Mattan ligger fint, passade perfekt till de ljusgrå rottingmöblerna.
 
  
Till vänster: Kuddfodralen med knapparna kommer ifrån Nyblom Kollén. Himmelsängen är egentligen anpassad till en barnsäng (typ spjälsäng) men den passade perfekt ovanför soffan. Riktigt mys på kvällen att sitta här under med ljusen tända! Till höger: Favoritskålen.
 
Utsikten från balkongen i skymningen, därborta i skogen brukar det ofta vara tät dimma vid fuktigt väder, ganska mysigt, visst?

Tekanna och koppar i silver

 
Jag har letat febrilt efter en liten tekanna med tillhörande koppar (gärna med sådana där söta, små fötter) i silver - eller snarare nysilver - men fastän jag har letat ganska länge så har jag inte hittat något ordentligt set, och absolut inte heller till rätt pris. I första hand skall man ju förstås leta second hand, men eftersom det ju är så populärt med second hand och loppis nuförtiden så regleras ju priset av efterfrågan, och det blir dyrt, helt enkelt. Här i vårat bostadsområde finns ett litet loppis och när jag råkade gå förbi där häromdagen såg jag hur det glimmade i skyltfönstret. Där stod den lilla tekannan, med sex stycken tillhörande tekoppar! Precis rätt storlek, och priset: bara 50 SEK! Jag köpte det direkt.
 
Jag var väldigt nöjd med te-setet men det fanns en liten detalj som störde mig - tekannan och några koppar hade börjat få någon slags guldbeläggning. Då jag inte är särskilt insatt i det här med att vårda nysilver så trodde jag inte att det skulle gå att få bort på något sätt, för annars hade väl butiksinnehavaren gjort detta innan setet skulle säljas - för ett fräscht och välvårdat teset säljs ju i sådana fall till ett lite högre pris...? När jag kom hem testade jag att putsa tekannan lite försiktigt med svinto, och all guldbeläggning gick bort direkt - till min stora glädje! Fantastiskt!
 
  
Visst är det ändå ett gulligt litet teset? Mest för dekorations skull, för jag vet inte om jag vågar mig på att använda det på riktigt någon gång. Men kanske.

Nanoakvarium

 
Vi har skaffat ett jättegulligt och vackert litet akvarium hem, ett nanoakvarium. För er som inte är så insatta i vad ett nanoakvarium är, så kan jag berätta att det är precis som ett vanligt akvarium fast mycket mindre. Det finns ingen riktig "gräns" över volymen för nanoakvarium, men de ligger någonstans emellan 10-40 liter. Vi i familjen har tänkt ett tag på att skaffa ett akvarium och nu har vi äntligen tagit tag i det! Vi kände ju att vi ville ha ett akvarium i mindre storlek, och just denna modellen vi valde (som kallas för "Fluval Chi" - något slags feng shui-inspirerat akvarium - väldigt elegant faktiskt) är på 19 liter. Den finns också en i storlek större, om 25 liter. Hittade akvariumet hos Akvariumkungen och det brukar oftast vara billigare att köpa sånt här på nätet än i vanliga djuraffärer.
 
Något jag gillar med detta akvariumet är att det inte är gjort i glas, utan i plast. Det gör att akvariumet ser extra klart ut, och ibland ser det ut som om fiskarna simmar i tomma intet. Ganska effektfullt faktiskt! Vi har två stycken slöjstjärtar (eller "guldfiskar" för den ovane...), en liten och en lite större, i akvariumet. Båda fiskarna har blivit namngivna av våran 3-åring, och bägge heter tydligen Ögon-Robin. Det är ingen som riktigt vet varför de heter så, så detta får förbli ett mysterium tills vidare...
 
Med mindre akvarium måste begränsa antalet invånare. Vi valde att ha två mindre fiskar som djuraffären rekommenderade. Vi skaffade också en liten räka, haha. Rätt roligt - förutom det faktu, att räkan gömmer sig hela dagarna och bara kommer ut på natten när det är mörkt (och när den tror att man inte ser...?). Annars är den söt, och äter lite överblivet skräp i akvariumet. Jag tycker att om man är nybörjare med akvarium - som vi - och inte vill ha ett jättestort akvarium som tar mycket plats, så är detta en jättefin variant på alla sätt. Vi är jättenöjda och den gjorde verkligen ett "lyft" i köket, där den står. När lillebror på 1 år blir lite äldre så kommer vi nog att flytta akvariumet in i vardagsrummet. Akvariumet tack vare dess storlek är ju lätt att flytta på och möblera om med!
 
  
Till vänster: Akvariumet på köksbänken. Jag valde att inreda med vit sand (och lite vita, större stenar), en akvarium-gren och några växter. Tejpade även på en akvarium-bakgrund på baksidan utav akvariumet, den står ju ändå mot en vägg. Men tänk så snyggt med ett akvarium t ex i mitten utav ett stort matsalsbord, då behöver man ju ingen bakgrund... Till höger: Får jag presentera... Ögon-Robin ...och... Ögon-Robin!
 

Kakelcovers före- och efter


För ett tag sedan valde jag att göra en liten "Makeover" utav köket, genom att fästa kakelcovers (kallas ibland också för kakeldekorer, just dessa finns att köpa hos Kakelcover.se) på våra trista kakelplattor. Eftersom vi bor i hyresrätt (och inte bostadsrätt) så vill man ju inte lägga en massa pengar på att höja standarden i en bostad som man själv inte äger. Men ändå är det klart att man vill bo fint, vem vill inte det? Det bästa vi gjort i köket för att förändra är helt klart dessa kakelcovers. Det gör så enormt stor skillnad om man tidigare har haft ett fult och omodernt kakel!

I våran gamla lägenhet testade vi också på att använda kakelcovers, men den varianten fäste inte lika bra och lossnade dessutom i kanterna efter ett tag. Jag kände att det var lite annorlunda med denna varianten. De fäste direkt på kaklet - och då satt de som berget...!
Precis i början tyckte jag dock att det var lite svårt att sätta dit dem just därför att de sätter sig så hårt, så kanske 2-3 stycken kakelcovers blev misslyckade och jag blev tvungen att slänga dem. Men sedan fick jag snabbt in tekniken och resten gick utmärkt. Ett plus med dessa kakelcovers är att de fäster så bra, och detta resulterar i att slutresultatet ser väldigt äkta ut. Många som kommer och hälsar på tror nämligen att det är riktigt kakel...!

Vi har cirka 120 stycken kakelplattor i köket, så det tog cirka två timmar att fästa alla kakelcovers. Men det var det absolut värt. Tänkte visa er mina "Före- och efterbilder" och då kan man nästan inte tro att det är samma kök, eller vad säger ni?

Före-bilder

Till vänster: Det "traditionella" kaklet (som dessutom finns i olika färger...) i lägenheterna i vårat bostadsområde. Inte världens roligaste kakel tyvärr, då det känns väldigt omodernt i enlighet med resten utav våra lägenhet vars standard ändå är bra och modern. Detta är delen för diskohon. Till höger: Spisen och en avlastningsbänk.

Vi hade faktiskt ganska tomt i själva köket innan vi hade fäst våra kakelcovers. Faktum är att man inte riktigt har lust att inreda om grunden inte känns bra, i detta fall alltså kaklet. Det störde helhetsintrycket väldigt mycket, i övrigt har vi fina och moderna grå tapeter, grå "klinkers" och fräscha köksluckor.

Efter-bilder

Till vänster: "Långa bordet" i köket med plats för micro, kaffemaskin och... akvarium! Akvariumet (som egentligen är ett nanoakvarium) är helt nytt sedan några dagar tillbaka. Visst ser det fint ut? Jag visar fler - och detaljerade - bilder på det inom kort. Till höger: En del utav diskbänken.

Diskhon sedd ur två olika vinklar. Det enda som egentligen fattas nu vore kanske att göra en omgång med en vit "kakelpenna" (eller vad de nu kallas) emellan kakelplattorna, på listerna. Då skulle nog köket skina lite extra. Det var lite roligt en gång när en bovärd kom på besök så kollade hon lite fundersamt runtom i köket. Hon undrade sedan vad vi hade gjort med kaklet, om vi hade gjort det själva. Vi förklarade att det var kakelcovers och hon tyckte att det var riktigt snyggt, hon verkade ganska imponerad faktiskt. Extra roligt var det även när hon erbjöd sig att fixa grå bänkskivor till lägenheten till oss, till ett kraftigt reducerat pris (annars får man betala ganska så saftigt, vilket ju är lite trist...). Så förhoppningsvis får vi det också gjort, inom kort.