Hemma hos: LOTTA

 
Lotta Stockhaus, 42, bor i en trevånings-villa tillsammans med sin familj strax utanför Jönköping. Huset är inrett i en härlig mix utav härliga och små glädjefyllda detaljer. Här finns mycket att se, och mycket att upptäcka. Framförallt känns huset inrett för att kunna umgås. Lotta har skapat många sittplatser - med mysiga fåtöljer och soffor utspridda i huset - att välja på, och som passar perfekt för familjen att umgås. Och det är just det Lotta tycker allra bäst om.
 
 
 
Men trots alla härliga sittplatser som finns runt hörnet, samlas familjen allt som oftast i köket - "Husets hjärta" - och gärna på fredagar för det alldeles speciella fredagsmyset. Familjen badar ibland också bastu tillsammans. - "Efteråt sitter vi i relaxavdelningen tillsammans och lyssnar på hårdrock, ett intresse som vi i familjen delar tillsammans".
 
I huset har familjen bott i tio år. När de flyttade in var stora delar utav huset inrett i färger som oranget, och grönt. Det var lite tvärtemot Lottas egen inredningsstil, som föredrar detaljer i vitt. Lottas inredningsstil känns välkomnande, varm och inbjudande - precis som Lotta själv.
  Mycket utav inredningen hemma är loppisfynd. Varje lördag går Lotta till "Kulturhusets loppis" (största loppiset i Jönköping - återkommande varje lördag) och letar fynd till hemmet.
 
- "Det är inte lördag för mig utan Kulturhusets loppis. Jag går på loppis minst en gång i veckan. Väldigt mycket utav mina inredningsdetaljer är faktiskt loppisfynd. Kommer man strax innan stängdningsdag, kan man dessutom göra extra billiga fynd eftersom säljarna gärna vill bli av med sina saker. Den där betalade jag till exempel en femtiolapp för", säger Lotta och refererar till en vacker lampa i zink, från exklusiva Miljögården.
 
Lottas allra bästa tips för ett vackert hus är att hålla det välstädat. Ingenting går upp emot ett nystädat hus:
 
- "Varje fredag kommer jag hem från jobbet så städar jag. När allting är klart går jag runt i huset och tänder levande ljus, och rökelse. Min man kommer ibland hem och utbrister 'Neeej! har du tänt den där rökelsen igen?!'" säger Lotta och skrattar.
 
När Lotta skall beskriva sin stil säger hon att den är blandad, och en mix av allt hon gillar:
 
- "Jag är en öppensinnad person och jag tror att det avspeglar sig i min inredningsstil också. Jag flyttar runt och ändrar saker i huset när jag tröttnar".
 
  
Till vänster: De vita äggskals-färgade vaserna är loppisfynd. Till höger: Ljuslyktorna är loppisfynd. Bordet har Lotta själv fixat i ordning, och gjort om till ett konsolbord.
 
  
Till vänster: Detta hjärta - drygt en meter högt - gjort av kvistar har Lotta köpt begagnat: "Jag hade länge velat ha ett likadant hjärta - fast i mycket mindre modell - från en inredningsaffär men där var den så fruktansvärt dyr. Råkade se att det fanns ett likadant hjärta till salu för 150 kronor. Jag blev överlycklig och gick för att köpa det, och såg till min förvåning att detta var en bra MYCKET större variant...". Till höger: Spegel i Shabby-chic som Lotta själv har tillverkat, målat och slipat.
 
Lottas makabra fynd.
 
  
Till vänster: Gammaldags soffa som har slipats och målats vit, och klätts om i beiget tyg. "Det var väl ungefär en veckas jobb. Jag tycker att det blev bra, men en riktig tapetserare skulle nog gråta blod om han såg mitt verk", säger Lotta. Till höger: Bordet och stolarna är arvegods från Lottas moster. Stolarna har klätts om i matchande tyg till soffan. "Detta mastsalsset har varit med vid många vilda fester, vilket gör det mer personligt och full utav liv".
 
  
Till vänster: Vilstolarna i rotting från IKEA är något utav de första möblerna som Lotta och hennes man köpte när de flyttade in i huset. Detta är ultimata platsen för höstmys, framför den öppna spisen. I bakgrunden skymtar en utav Lottas tavlor. Skänken är vitmålad. "Vägghyllan har jag gjort själv, och de mesta små detaljerna är loppisfynd". Till höger: Stegen har Lottas man själv snickrat ihop. Filtarna är perfekta att grabba tag i, för ruggiga höstkvällar.
 
 
 
En soffa i allrummet som fått sig en riktig makover. Tyget (liknande manchester) var en billig metervara från "Torget" i Jönköping. Kuddarna har Lotta sytt själv.
 
Utmed en vägg i allrummet på entréplan vistas många utav Lottas förtjusande tavlor (till försäljning) med varandra - ruskigt fina och välgjorda.
 
  
Till vänster: Zinkhus i hallen, ståendes på en skänk i zink som Lotta själv har gjort. Lyktorna är gjorda i fattigmanssilver. Till höger: Lampan - ett fynd från loppis - från Miljögården. Tavlan är ett utav Lottas egna alster, som likväl hade kunnat passa som klocka.
 
  
Till vänster: Köket - husets hjärta - där familjen samlas tillsammans över middagar. Köket kommer från IKEA och renoverades 2010. Till höger: Loppisfynd står på en förvaringshylla i köket.
 
Ännu mer utav Lottas alla loppisfynd. (Förvaringsburkarna är också köpta begagnat, men finns att köpa hos IKEA - likaså den vägghängda hyllan.
 
  
Till vänster: Kökspall i zink. Till höger: Matplatsen i köket.
 
  
Till vänster: En fåtölj som stod och skräpade på Lottas förra arbete tog hon med sig hem, och klädde om. Till höger: Sittbänken framför sängen har Lottas man själv snickrat ihop och målat.
 
  
Till höger: Syckesträd översta våningens badrum. Till vänster: Necessärer och bordsspegel i badrummet.
 
  
Till vänster: I yngsta dotterns rum pryds anslagstavlan av massor utav teckningar. Till höger: Fullt utav pennor och kritor.
 
  
Till vänster: Personliga prylar. Lotta berättar att dottern själv har fått bestämma stora delar utav hur hennes rum skulle se ut vad gäller färgval och mindre idéer. Till höger: Mangateckning.
 
  
Till vänster: I nedervåningen (källarvåning) sitter familjen tillsammans och kopplar av efter att ha badat bastu. På väggen hänger en tavla som Lotta själv har målat. "Jag har använt samma färg - väggfärg - i tavlan för att den skulle smälta in bättre". Till höger: En mysig, takhängd ljusstake fyndad från... ja, kan ni gissa varifrån? "Loppis såklart", säger Lotta.
 
  
Till vänster: Äldsta dotterns rum i nedre plan består utav en härlig blandning utav "New England"-inspiration, men också med influenser från det marina. "Soffbordet" består utav en gammal kabelhållare i trä, som yngsta dottern släpade hem - och slipade samt målade - lagom till storasysters födelsedag. Väldigt sött! Till höger: Tavla av Lotta, och glaslyktor.
 
  
Till vänster: Olivträd på den inglasade altanen. Till höger: Altanen utomhus, som till sommaren blir en härligt, grönskande plats att vistas på för hela familjen. "Nästa projekt blir att förhoppningsvis anlägga en badtunna i ett hörn utav trädgården", säger Lotta.
 
  
Vedträn och taggtråd utmed husväggen.
 
 

Lampfot får nytt liv

Jag köpte denna rejäla lampfot för 40 kronor på loppis för ett tag sedan. Då var den guldfärgad med en brun, fruktansvärt ful sladd. Guldfärgen i sig hade många fläckar och var alltifrån fräsch. Jag försökte dock inbilla mig att den hade potential och att den minsann skulle se bra ut i silver istället - jag hade ju ändå lite färg kvar hemma i min sprayburk. Sagt och gjort! Här nedan finner ni en före- och efterbild.
 
Lampskärmen (i ljusgrått organzatyg) är jag dock inte helt nöjd med, jag känner att det behövs en mer avlång - och högre - lampskärm. Den nuvarande känns som sagt inte helt rätt (jag menar, lampan påminner ju om en svamp med den där skärmen?) men det får fungera tillsvidare innan jag hittar något mer passande.
 
 
  
Till vänster: Sliten, inte så fräsch lampfot (50 cm hög) och fruktansvärt ful sladd. Till höger: Färdigsprayad med tillfällig lampskärm.

Plastbukett

 
Tänkte visa bild på en plastig blombukett som jag hade ett tag i sovrumsfönstret. Nu senast klippte jag  sönder blommorna för att göra ett litet arrangemang med dem i en glasskål med sand (rosafärgat), pärlemorpärlor, ett blockljus och lite annat smått och gott. Buketten var ju dock fin så länge den varade, men den blev minst lika fin på "nytt" sätt också som arrangemang. Ibland tröttnar jag på mina gamla saker och gör om dem till något nytt. Det tycker jag är kul - och uppfriskande!
 
Gör ni också så ibland?
 

Vitmålad byrå

Här är en byrå (eller snarare ett linneskåp) som jag köpte för ett tag sedan på Blocket. Från början var den grå-grön i nyansen, men jag som börjat få en förkärlek till vita möbler valde att måla den i en halvblank, vit lackfärg. Först slipade jag byrån lite lätt (för att få färgen att fästa bättre), sedan målade jag med en vit snickerigrund (grundfärg) för att sedan måla 3-4 gånger med lackfärgen.
 
Jag tycker att byrån är jättevacker men valde ändå att sälja den vidare. Dels pg a att jag helst hade velat byta ut knopparna på smålådorna. Knopparna var dock inte fästa med skruv, utan satt fast i själva lådorna och det var inget projekt som jag kände att jag ville ta mig an. Den var verkligen eftertraktad och på bara 2 dagar hade över 25 personer ringt och velat komma och kolla på den och nu är den såld. Jag fick dessutom dubbla pengar tillbaka - tummen upp för det!
 

Batteridriven ljusslinga

 
 
För att "mysa" till sängen (i vårat vita rum) kom jag på tanken att kanske placera en batteridriven ljusslinga längs med huvudgaveln. Denna fin-fina variant finns att köpa hos Clas Ohlson. Det jag tycker är väldigt kul med batteridrivna ljusslingor är att man kan använda dem till så otroligt mycket - det blir t ex en fin dekoration längst med det dukade bordet, eller ett vackert blickfång i en vanlig, genomskinlig vas. Dessutom är de ju - tack vare att de är batteridrivna - så otroligt lättplacerade! Inget elluttag behövs ju, och lyckligtvis upplever jag också att batterierna räcker otroligt länge!
 
Som sagt - det är mysigt med batteridrivna ljusslingor och de är otroligt användbara i många sammanhang! Jag äger flera i olika former och utföranden.
 
 

Mer orientaliskt till balkongen

 
För att få en riktigt orientalisk känsla på balkongen kan man ju inte vara utan en hederlig vattenpipa. Vattenpipan är mer känd som N'arghile (i Libanon) eller Shisha (i Egypten) och har i årtusenden använts för att röka bort den dagliga stressen med släkt och vänner. Vattenpipan härstammar från början från Indien. Den första vattenpipan var dock en primitiv skapelse gjord utav kokosnötsskal. Uppfinningen spred sig snabbt till Iran, och därefter vidare till resten utav arabvärlden och sedan kom den att börja ändra form för att bli ett vackert och dekorativt inslag.

Jag personligen tycker att vattenpipor är härliga, och denna modell (se och läs mer nedan) känns verkligen unik och grymt vacker. Gillar den verkligen!

Har ni provat att röka vattenpipa? 
Fantastiskt att det nuförtiden finns niktonfria alternativ - läs mer på Vattenpipan.com därifrån denna vattenpipan finns att köpa.
 
  
Vattenpipan "Dicro" från Vattenpipan.com. En väldigt vacker modell som beskrivs som kurvig, förförisk och mystisk. Rekommenderar verkligen denna webshop som har allt inom vattenpipor: Högkvalitativa pipor (verkligen grym kvalitet!) och mängder utav tillbehör - både tobak och nikotinfri Shiazo!
 
För en ännu mysigare känsla har jag hängt upp dessa vackra, silverfärgade hänglyktorna på balkongen. De är lite marocko-inspirerade, precis sådana jag letat efter men konstigt nog haft svårt att hitta. Dessa kommer från webshopen Coozie.se.

Kollektion blå

 
Dessa kuddar ingick i IKEA's uppmärksammade "Kollektion blå", en limited edition med inspiration från Indien. Kollektionen gick utav stapeln redan i somras, men för några veckor sedan påbörjades utförsäljningen utav de resterande varorna som inte blivit sålda - och utav mängden att döma verkar det som om denna typ utav inredning kanske inte gått hem så bra hos svenskarna? Jag personligen är inte särskilt förtjust i kornblått, men kunde ändå inte låta bli att köpa dessa prydnadskuddar. De kostade bara 23:- /st - billigare kuddar får man leta efter! Jag har en förmåga att ibland köpa saker bara för att det är billigt (bra eller dåligt - det är frågan?) och lyckades även köpa på mig en skärmvägg för 79:- i samma serie. 
 
Kuddarna passade lyckligtvis in väldigt bra på balkongen (och som jag försökt säga tidigare, att kuddar - det får man knappast för mycket utav...) men skärmväggen - däremot - passade inte alls in, nej.Den gav jag bort till en vän som förhoppningsvis får bättre användning utav den.

Vad tycker ni om kuddarna, hiss eller diss?
 

Inred med kuddar

 
Alla textilmaterial lämpar sig väldigt bra för inredning, eftersom de bidrar med en ombonad känsla till hemmet. Tyvärr brukar det dock vara ganska med begränsat utav textiler och textildekorationer i svenska hem - man kan ju inte hänga upp hur många gardiner som helst, eller ha dukar överallt. Prydnadskuddar, däremot, är något som man kan "ladda upp" med och använda ganska många utav. De ger ett väldigt lyxigt intryck och får den tråkigaste hörnan att genast kännas lite mysigare!
 
Mitt bästa tips är att inreda med många kuddar i olika storlekar. Jag personligen gillar när alla kuddar (t ex i sängen) matchar varandra. De behöver dock inte matcha varandra i material och utförande (tvärtom är det ju mer spännande med olika typer utav kuddar), men däremot föredrar jag när kuddarna kompletterar varandra och i själva inredningssammanhanget. Det är ett klart plus om det är ett återkommande tema som ger ett genomtänkt resultat.
 
Ps! Läs mina bästa inredningstips att inreda med kuddar lite längre ned!
 
  
Till vänster: Kudde "Steel Offwhite" i industriell stil från Textilonnet.se. Kudden har tre metallknappar (syns inte på denna bild) på sidorna. Gillar det! Till höger: En blomma (present från en vän), är det kanske en lilja? Är dessvärre inte expert på blommor, men den doftar ljuvligt. Bordslampan kommer ifrån Clas Ohlson.
 
Kudden längst fram "Pique nique" kommer från Textilonnet.se, också de två vita volangkuddarna längst bak i sängen. Överkastet kommer från Jotex.
 
  
Till vänster: Tavlan kommer från Canvasfabriken.se. Till höger: Kristallkronan kommer från Vita Hjärtan.se.
 

Här kommer mina två bästa tips för att inreda med kuddar:
 
För att komplettera och om du vill att dina kuddar ska matcha den övriga inredningen (detta är till fördel att tänka på om du vill att kuddarna ska smälta in på ett naturligt sätt):
 
Välj kuddar i samma färgskala som din övriga inredning. Fånga upp de övriga färgerna i rummet och låt dem återkomma textilen (i detta fallet kuddarna). Har du en grå tapet? Matcha med grå kuddar i samma - eller liknande - nyans.
- Välj kuddar med samma slags yta som övrig textil i rummet (glansig/silkig yta om du har möbler i samma material). 
- Våga gärna bryta av med kuddar i annan färg, men håll dig till gärna till samma färgton. T ex, ljusa färger skall gå tillsammans med ljusa färger; Ett pastellfärgat rum och en chockrosa kudde kanske inte fungerar så bra ihop.
 
Om du vill kontrastera och bryta av med kuddar, gör man helt enkelt tvärtom:
 
- Välj en eller flera kuddar i totalt motsatt färg än din övriga inredning. Kanske kan en skrikig, orange kudde passa till en brun soffa? Och en limegrön?
- Välj gärna kuddar med annorlunda form. Runda, hjärtformade och avlånga. Våga mixa olika modeller och utföranden!