Magnetlist till knivar

 
Igår gjorde vi ett besök i shoppingvaruhuset Gekås, Ullared, tillsammans med barnen. En dröm för många som gillar att handla billigt! Jag personligen älskar Gekås även fast jag märker att det faktiskt har blivit dyrare där de senaste två åren. Men fortfarande finns det ju mycket i sortimentet som är billigare än i vanliga butiker, och det är ju därför man tar sig dit, trots allt...
 
Det jag mest kikar på när jag är där (förutom barnkläder) är inredningsprylar och saker till köket. Igår hittade jag fem stycken knivar i rostfritt stål för 129 SEK. Det var verkligen billigt och jag tyckte dessutom att knivarna var riktigt snygga! Ett plus är att de påminner lite om "Satake's" superdyra kockknivar, som också har dessa lufthål för att få t ex grönsaker att lättare släppa från bladet.
 
Väl hemma så kände jag att det hade varit bra att kunna förvara knivarna på ett både snyggt och praktiskt sätt. Valet föll genast på att skaffa en magnetlist från IKEA, i samma köksserie ("Grundtal) som jag har några produtker utav tidigare.
 
Tidigare har vi bara förvarat våra gamla knivar i kökslådorna och det är ju inte det optimalaste, då de slits och blir fula väldigt snabbt. Den här magnetlisten kändes så mycket mer värd, och skruvades snabbt och enkelt upp med två små skruvar. Blev jättenöjd!
 

Silverbricka till parfymer och smycken

 
Något som jag alltid har tyckt är väldigt tjusigt är silverbrickor i alla former! De passar till så många olika saker och man kan pynta dem med ljusstakar, små blomvaser eller varför inte ha sina allra finaste parfymer och smycken framme på en bricka? Man kan ju förstås också använda dem vad de verkligen är till för, att servera dryckesglas eller varför inte söta små kakor?
 
Jag brukar då och då gå på second hand och kika på inredningsrelaterade grejer som kan passa till hemmet. Många gånger har jag ju sett dessa silverbrickor/fat i en massa olika utföranden - det finns nästan alltid sådana till försäljning second hand då dessa var mycket vanligare förr. Det är dock mer regel än undantag att många utav dessa silverbrickor har ganska mycket repor, och det är ju inte så kul.

När jag var ute på en loppis-runda häromdagen så hittade jag dock en jättefin, oval bricka (helst utav allt hade jag velat ha en smal, rektangulär bricka men hitills har jag faktiskt inte lyckats hitta en sådan) och jag bestämde mig för att köpa den. 30 SEK betalade jag för den och det kändes fint med tanke på att den inte har några stora eller synliga repor!
 
Just nu har jag placerat några utav mina parfymer och favoritsmycken på brickan, och den är - som ni kan se - ganska full utav saker just nu. Jag funderar dock på om det verkligen är snyggt att ha såhär mycket saker på samtidigt, eller om man skall ha det lite mer avskalat? Är inte helt bestämd med ännu vad jag tycker, så jag låter det vara såhär tills vidare för jag kommer säkert ändå hinna ändra om en massa gånger innan jag blir riktigt nöjd.
 
Nu är jag på jakt efter ännu en silverbricka, så jag kan göra något liknande i present till någon jag känner.
 
  
Till vänster: På ena sidan utav brickan har jag lite rosa tema - här får de flesta utav mina rosa saker samsas med varandra! Ser ni den rosa parfymflaskan på bilden med den stora diamanten till kork? Den tycker jag är helt fantastiskt söt och sådär lagom glammig som den bara kan bli! Att innehållet är rosa dessutom gör mig lite extra lyrisk - himla söt! Detta är en parfym med glittrande aromer av citron och grapefrukt, samt lite liljekonvalj och vanilj. Till höger: Det här var en relativt tråkig body-spray som jag fick i present en gång. Tyvärr har jag lyckats slarva bort korken så jag satte en ring på flaskans huvud för att få den att se lite mer rolig ut. Berlocken som sitter runtom flaskan har jag också knytit dit.
 
"Besotted" och den rosa flaskan "Dazzling kiss" (från Victoria's Secret, luktar helt underbart) finns båda två att köpa hos Nordicfeel.se. Rekommenderar denna hemsidan varmt då de har ett brett sortiment utav parfymer och otroligt snabb (!) frakt. Det tog bara en dag att få hem min beställning.
 
  
Till vänster: Söt parfymflaska från Gucci. I bakgrunden syns en liten kristallskål på fot, som också är vintage och inköpt från second hand för drygt 20-30 SEK, minns tyvärr inte det exakta priset. Till höger: Ett par utav mina favoritöronhängen. Den lilla blå flaskan är en alkoholfri parfym i oljeform med ursprung från Saudiarabien.
 
Gucci's "Flora"-parfym (denna också från Nordicfeel.se) med doft utav citrus, mandarin och pion i toppen för att sedan blanda sig med ros och den japanska Osmanthus blomman. En blommig, fruktig och klassisk doft. I

Test och recension utav Crescent City barnvagn

 
 
Idag när solen sken och vädret var vackert tyckte jag att det kändes som ett perfekt tillfälle att äntligen få testköra och inviga våran nya vagn, en grön "Crescent City" som jag skrev om i ett tidigare inlägg (läs mer om det här). Jag hade förstås ganska höga förväntningar på vagnen, och det är alltid lite spännande att få använda saker för första gången - oavsett vad det är för något!
 
Men anledningen till att man kan ha höga förväntningar på en vagn är ju helt enkelt för att den är så användbar (oftast ett dagligt moment ju, för många småbarnsföräldrar) och för att den också skall underlätta för både förälder och barn.
 
Strax efter att jag hämtat barnen på dagis så gav vi oss ut på en runda. Lillebror H (som blir två år om en månad) brukar alltid vara väldigt trött efter dagis, vilket ju är helt förståeligt. Tänkte då köra två flugor i en smäll och ta ut ungarna en stund och leka, för att sedan låta H somna i vagnen (...förhoppningsvis) ute i friska luften. Vad är det egentligen med kombinationen vagn + barn som får de små att sova så bra efter en promenad i vagnen? Hihi.
 
Nu är det ju så att H är på gränsen "för stor" för att åka vagn, men det är ju fortfarande väldigt smidigt för oss båda då man t ex har en bit att gå och de små benen inte orkar med alltför länge. När våran 3:a kommer (bara några månader kvar nu, enligt beräknad födsel) så är ju tanken istället att vi kommer att ha en "Bumprider" (läs mer om den här) fasthakad på vagnen som H kan använda när orken inte räcker till. Vi har redan kollat på en grön matchande modell från "Bumprider" men jag tror leveranstiden skulle ske i maj någongång.
 
Nu tänkte jag med bilder och text berätta lite mer om vad jag tycker om vagnen, och några utav dessa funktioner. Kommer förstås mer uppdatering då vi fått tillfälle att t ex fälla ihop vagnen, när vi behöver ta med den i bilen någongång ut på äventyr. Jag har ju som sagt också en liggdel (för bebisens första tid) som jag förstås kommer att provköra och recensera när det väl är dags.
 
 
  
Till vänster: Ute på promenad, över en ranglig och bucklig asfalterad stig. Gick utmärkt utan för mycket hoppande och studsande. Tyckte vagnen klarade detta lite bättre än vad jag förväntade mig. Detta är ju trots allt en City-vagn och ingen "jag-älskar-att-vara-ute-i-skogen-vagn". Storebror I visar vägen dit han tycker vi ska gå. Till höger: Ett stort plus tycker jag är att fotdelen är "rörlig" och det går alltså att anpassa vinkeln på denna. Jättebra att få till rätt stöd beroende på i vilken ställning barnet sitter i. Det finns trots allt tre sittpositioner (varav en är i helt viloläge), och det är som sagt bra att man kan anpassa fotdelen efter sina egna önskemål.
 
H var väldigt trött efter dagis och verkade tycka att det var skönt att stödja sig på "bågen" på vagnen. Detta tycker jag är en bra funktion! Våran gamla vagn hade ingen sån här båge vilket gjorde att barnen (om de inte var fastspända i vagnen med selen) ibland försökte rymma i ett enda hopp. Det brukade jag inte uppskatta direkt, haha. Men det jag OCKSÅ tycker är riktigt bra är att bågen är väldigt lätt att ta av! Man kan som sagt ta av den på några sekunder och det passar ju bra om barnet t ex är lite större och inte behöver stödet från denna.
 
  
Till vänster: Vagnen har en massa underbara finesser men ett litet, litet minus jag kan komma på är att jag tycker att handtaget kanske är lite för brett för mina händer. Det kan dock visserligen bero på att jag faktiskt har väldigt (!) små händer, mindre än genomsnittet. Men trots detta tycker jag man får ett bra grepp av vagnen. Knappen i mitten utav handtaget trycker man in om man vill justera längden på själva handtaget. Jag tycker det är smidigt att man bara behöver hålla in den knappen för att behöva änra. Till höger: Fina och fräscha vagnen! Är faktiskt riktigt förtjust i färgen (gillar den bara mer, och mer, och mer...) och kan bara tänka mig hur fint den kommer smälta in när allt är grönt på sommaren...! Min favoritfärg! Längst framme på hjulen justerar man enkelt med ett "knäpp" om man vill att hjulen skall vara låsta, eller svängbara. Ett plus är att man inte behöver ställa om hjulen så att de står rakt fram (eller hur man nu ska förklara) för att kunna låsa dem. Det behövde jag göra på min gamla vagn och det var inte alltid hjulen ville in i "haspen" som skulle låsa dem. På denna vagnen så ställer hjulen som sagt om sig själva och man behöver bara fortsätta köra en halv meter så har de låst sig själva. Big like! Inget krångel med att böja sig ner och tjaffsa med hjul som inte vill...
 
Storebror I verkar tycka det är roligt med vagnen! (Faktum är att han har provsuttit den hemma en gång t om, haha).
 
Något jag också tycker är himla smidigt och genomtänkt är "luckan" ovanpå vagnen, med transparent plast (faktum är att det faktiskt finns TVÅ luckor, varav den ena är i nät - en vädringslucka antar jag?) som man kan tjuvkika på sitt barn. Har han/hon somnat, eller är h*n fortfarande vaken...? En del vagnar har ju inte denna "tjuvkikarluckan" och då måste man ju lite diskret stanna/gå om vagnen och kika på sitt barn - vilket ju tyvärr ofta distraherar barnet om det inte redan har somnat! Såna problem man kan ha. Men jag älskar verkligen de där luckorna. Haha! De fyller verkligen sina funktioner. En annan fin sak är också att sufletten har UV-skydd 50+!
 
  
Till vänster: Ja, som sagt det dröjde inte lång tid innan "lilla" H somnade gott i vagnen och då är det bara att ändra till viloläge i vagnen (detta gör man lätt genom att trycka på två knappar på sidorna samtidigt). Till höger:  Fortsättning följer förstås i framtiden också! Finns en hel del kvar att testa, och säkert en massa nytt att upptäcka! Jag uppdaterar med jämna mellanrum så att ni läsare skall få en ordentlig genomgång av denna i övrigt fina vagn.
 
 


Summa summarum så måste jag säga att detta verkligen är en ordentligt genomtänkt och smidig vagn med en massa superpraktiska funktioner. Mitt allra största krav var att den skall vara lätt att köra, och också lätt att svänga med bara en hand! Jag kan intyga att den håller verkligen måttet till båda dem ändamålen. Vagnen bara flyger fram i sin lätthet och man behöver inte anstränga sig för att svänga - det är nästan så vagnen svänger sig lite utav sig självt...! I dagsläget kan jag bara komma på en nackdel, eller möjligtvis två rätt små saker, och det är som sagt det lite "breda" handtaget som gör att jag (som gillar att hålla i handtaget med hela händerna) inte riktigt får ett 100 % skönt grepp. Det jag också la märke till är att fotbromsen känns ganska hård, men det kan å andra sidan bero på att vagnen är så pass ny, och när man använt den mer och mer så kanske den "mjuknar" upp lite. I övrigt är detta verkligen en underbar vagn som jag kan rekommendera varmt. Utav mig får den fyra utav fem stjärnor i betyg.
 
★★★★☆ 
 
Crescent City finns i olika färger, bl a svart, vit, grå, marinblå, grön (som min) eller orange/röd.

Vägghängd köksförvaring

 
 I söndags tog jag och min man en sväng till IKEA för att kika på lite småsaker till hemmet. Något som jag länge suktat efter är den otroligt fina, vägghängda köksförvaringen som finns i deras sortiment. Den variant jag gillar allra bäst är GRUNDTAL (köksserien, då den finns i andra serier också) i rostfritt stål. Första gången jag såg exempel på dessa varianter i butiken blev jag verkligen helt förälskad. Det såg så himla snyggt ut, och praktiskt på samma gång! 
 
Tyvärr hade jag aldrig en tanke på att köpa detta då, eftersom vi bor i hyresrätt - och då är det kanske inte helt smart (eller ens tillåtet, ibland) att börja borra i kaklet hur som helst. Efter att detta fallit i glömska en tid kom jag sedan på att det kanske skulle gå att skruva upp själva stången i trälisten längst upp vid kaklet, alltså den lilla list som ändå döljs utav köksluckorna.
 
Jag testade att köpa hemma en stång, ett hyllplan och en burk från serien. Gillade verkligen idéen och resultatet tycker jag blev riktigt bra, också.
 
  
Till vänster: Den vägghängda köksförvaringen är uppe. Till höger: Här förvarar jag två tillbringare med rapsolja resp. olivolja. Och en grön växt (konstgjord) får uppehålla sig i den vita burken (som också har ett tillhörande lock att använda, om man vill).
 
  
Till vänster: Precis nedanför köksförvaringen har jag lagt min "fin-skärbräda", där jag har ett par kaffekoppar ståendes och en liten sockerströare. Tanken var att det kan vara trevligt - och smidigt - att ha en kopp nära tilllhands om man får för sig att dricka en kopp te, eller kaffe. (Vi har en vattenkokare och en Nespresso-maskin ståendes precis intill). Till höger: Skärbräda och keramisk kniv från SweetHome.se.
 
 

Taklampa till barn

 
Sonen har fått en ny taklampa i sitt rum, taklampan "Barock" (som bl a finns att köpa hos Ellos, Jotex och i många välsorterade lampbutiker) från tillverkaren Oriva. Detta är en lampa som man kopplar ihop väldigt lätt själv. Det är lite som ett pussel och trots att lampan är gjord i plast så är den ändå välidgt stabil när den sitter ihop. Ett plus är ju också att lampan är mycket lätt. Skulle den - emot förmodan - ramla ner (från det annars stadiga takkroken) så är ingen större skada skedd. Ett stort plus när det ändå gäller barnen, tycker jag. Jag är mycket förtjust i denna lampan och tycker att den passar i både såväl ett pojk- som ett flickrum.
 
Vill man annars förtydliga "känslan" lite mer finns den faktiskt också att tillgå i både turkos, ceriserosa och svart. Jag personligen gillar oftast vitt när det kommer till lampor, då det ger ett ljusare intryck med själva belysningen. 
 

Ny bordslampa

 
Det händer ibland (eller rättare sagt - mer ofta än sällan) att jag får för mig att ändra om lite här hemma och gör småförändringar. Nu senast flyttade jag om lite  här hemma och det blev genast lite mysigare. Tidigare hade jag den fina lampfoten i ett annat sovrumsfönster här hemma, men den kom inte riktigt fram ordentligt så den passade mycket bättre framme på ett avlastningsbord/nattduksbord vid sängen i det "vita" sovrummet.
 
Småförändringar gör mycket, eller hur? Hur ofta ändrar ni om hemma hos er?
 
 
  
Till vänster: Lampfot från Oriva.se, denna i antikvit finish. Krukan kommer ifrån Gekås och kostade 39:- om jag inte minns fel. Hittar alltid bra grejer där! Jag har fått många frågor från mina läsare var tapeten i bakgrunden kommer ifrån. Detta är en tapet - Ragnar (NW) vit - från Sandberg. En sober rand som med sin textila känsla skapar en hemtrevlig atmosfär. Passar i alla rum. Till höger: Lampfoten i närbild.
 
En replika av "Yankee Candle", - denna variant heter "Star Lytes" och finns i massa underbara dofter och kostar från 15:- och uppåt. De doftar riktigt gott - och länge - så jag tycker definitivt de är mer värda att köpa än en riktig YC.
 
 

Köpa barnvagn

 
 
Nu när jag och min man väntar vårat tredje barn kände vi att det kanske också är dags att investera i en ny barnvagn! Tidigare har vi haft en "märkeslös" - men ändå väldigt fin och smidig - barnvagn med både sitt- och liggdel.Trots att den har varit hur bra som helst så märker man ändå att tiden ändå tagit ut sin rätt på den efter dessa 4 år som den använts, mycket flitigt dessutom. Våran tidigare vagn var svart (passar ju förstås till allt) och min tanke inför att köpa en ny vagn var faktiskt att köpa en svart - igen - eller på sin höjd kanske en beige/khaki-färgad. Men efter att ha tänkt om lite så behöver inte allt vara så trist och enformigt.

Vagnen som vi har bestämt oss för är en "Crescent City", alltså en vagn ifrån Crescent Barnvagnar och dessutom en i GRÖN färg (... som i övrigt faktiskt är  en utav mina favoritfärger)! Just denna gröna modell (finns en orange/röd variant också, jättesnygg - men den känns inte riktigt "vi" heller, så den hoppar vi) är ny för året och är alltså av 2013 års modell. Helt ny för säsongen alltså! 
 
Det är lätt hänt att man blir lite "stereotypisk" när man väl väljer att investera i färger. En grön vagn kanske känns lite pojkaktig för vissa, men jag tycker inte att man skall behöva bli så insnöad och alltid behöva tänka allt i färg. Vi ska ju hur som helst ha en sommarbebis så jag kan tänka mig att det kommer bli himla fint med en grön vagn, mitt i all grönska!
 
Vi har också varit bestämda med att också skaffa en vagn med både liggfunktion (för den första tiden) och sittfunktion, att kunna byta ut med sedan när det är dags. Det är ju väldigt praktiskt - och när denna möjligheten finns, så finns det ju ingen anledning i världen att hålla på och "böka" med två vagnar i förrådet!
 

 
Mina största förväntningar inför denna vagnen är:
 
Att vagnen skall vara "lättkörd".
D vs lätt att svänga med (... och gärna med en hand, för när jag är ute och handlar vill jag kunna göra en U-sväng med vagnen och samtidigt ha en kundkorg släpandes i den andra) och lätt att köra. "City"-vagnen sägs ju lämpa sig allra bäst för stadskörning, och det tror jag passar mig utmärkt. Jag är inte direkt någon skogsmänniska så jag behöver en vagn som lämpar sig för detta. När vagnen har två, mindre hjul fram brukar det ju bli lättare att svänga runt. Jag har provkört vagnar med icke-svängbara hjul fram tidigare och det passar mig inte alls! Så detta är ett måste.
 
Att vagnen skall vara lätt i vikten.
Det känns onödigt med en väldigt tung vagn med tanke på "extravikten" som ändå kommer på köpet. I mitt fall är det ju både barnet - och ofta kommer ju lite extravikt i form utav t ex matkassar. Denna gången skall vi också satsa på att skaffa en Bumprider (se bilden nedan, precis en sådan är det som skall matcha till vagnen, hihi) en ståbräda för våran 2:a som kommer att vara lite mer än två år då lillasyskonet kommer till världen. Kan ju vara bra (...och kul) att få åka lite snålskjuts när man inte orkar gå - eller sölar fram - hela vägen.
 
 
I övrigt tycker jag också det är viktigt att vagnens sittdel kan vändas emot föräldern - men också framåt. Detta har jag ju redan haft som krav på vagnen innan vi valt ut den, så det är ju en funktion som vagnen också har! Jag tycker det är bra och viktigt att man kan ha barnet vänt emot föräldern den första tiden, för det blir ju hemskt många nya intryck (kanske för många) när man äntligen får sitta upp och spana ut i världen... :-)
Det jag också tycker är bra är också sittdelen. Det dröjer inte länge tills vi får hem denna vagnen och då kommer ju även våran snart 2-åring hinna få användning av denna innan bebisen väljer att kika ut!
 
Recensioner, uppföljning och bilder kommer givetvis!
Önska mig lycka till!

Allt-i-ett-vagga

 
När man som jag går i väntans tider är det alltid lika roligt att kika på saker (...trots att det är tredje gången gillt) till den lilla grodan i magen. Vi har lite saker att bocka av på listan i vad vi vill införskaffa. Det vi letar efter är bl a en ny vagn, en självgungande babysitter (mycket praktiska och en helt fantastisk avlastning för föräldrarna, jag älskar dem!) och kanske en söt, vit babyvagga. Jag har kikat på lite olika modeller men vet ännu inte riktigt vad som skulle falla mig in i smaken.
 
Har funderat på en vagga som man fäster i taket, men funderar på om det kanske skulle bli för mycket "jobb" med att hänga upp en sådan? Och tänk om den är i vägen? Nåja, det tål att tänkas över och i slutändan vet man ju ändå aldrig vad det blir. Annars har jag funnit en väldigt söt vagga med flera funktioner.
 
Vad sägs om en "Allt-i-ett-vagga" som man - när barnet blivit tillräckligt stort - sedan lätt bygger om till en liten barnsoffa? Jättesött, tycker jag! Dessutom gillar jag när produkten ifråga kan användas mer än under bara babyns första år.

Pastellfärgade plåtburkar

Tänkte visa några nya plåtburkar jag har fått hemskickade. De kommer från Truly Home.se och är utav märket "Tala Kitchenware"; som är ett utav de mest välkända brittiska varumärkena för köksartiklar. Tala's noggrant utvalda sortiment är av samma höga kvalitet och standars som det har varit i flera årtionden.

Jag gillar att många utav deras produkter går i just 50-tals retrostil, och det är ju mycket roligare att baka (och förvara sina godsaker) i dessa fina, pastellfärgade plåtaskar. Man låter dem ju gärna stå framme och synas också just tack vare att de är så tjusiga. Min personliga favorit just nu är den rosa varianten, men jag kan bara föreställa mig hur snyggt det kan bli med gröna, söta macaroner att förvara i den gröna kakburken.
 
  
Till vänster: Plåtburkar ar storlekarna Ø 25,5 (blå) cm, Ø 22 (rosa) cm, Ø 17 (grön) cm. Till höger: Vimpel i papper från Kitsch.se, utav märket "Talking Tables".