Växthus på ben

 
Igår gjorde jag verkligen ett fynd! Hur många gånger har man inte suktat över de där jättefina, växthusen på ben i olika inredningsbutiker? De flesta kostar över emellan 1000-1500 kronor och det är väl lite att ta i kanske, prismässigt... åtminstone jag köper inte alltid sådana här detaljer för nästan två tusen kronor.
 
Detta fina växthus (på fot) med nät råkade jag se i skylfönstret när jag gick förbi en second hand affär. Kunde inte tro att jag såg rätt först när jag såg priset - 300 kronor, som jag dessutom sedan med enkelhet prutade ner till 200 kronor. Själva "lådan" där man t ex kan plantera är uttagbar. Smidigt! Jag gillar inredningsdetaljer i zink men har väl tröttnat lite - nu är jag mer inne på vitt och funderar faktiskt på att spraya hela växthuset i en matt, vit färg och tapetsera "bilden" (eller bilderna - det är faktiskt två bilder, en i botten också) i någon fin tapet. Antingen blir det någon pastellig variant (t ex från <PIP Studio>), något grått och stilrent á la <Sandberg>, eller beige/brunt och elegant. Lite beslutsångest just nu, men tiden och magkänslan får väl avgöra vad det slutligen blir.
 
Vad tycker ni?
 
  
Tapeten "Natasha" från <Sandberg AB>.
 
 

Småförändringar och silverbricka

 
Jag har länge funderat på att införskaffa en silverbricka med lite "lagom" orientalisk touch. Denna silverbrickan från <IB Laursen> gillar jag skarpt, då det känns som att den passar in i flera olika inredningsstilar.
 
  
Till vänster: Ljuslyktor från <IB Laursen>. Till höger: Ljusstake och lite glaskaraff också från <IB Laursen>.
 

Höstmys till balkongen

 
Brr! Nu märker man att hösten verkligen har kommit. Det gick bara över en dag, och helt plötsligt ser man hur träden börjar gulna och svampar tittar fram lite här och var. I ärlighetens namn hade jag gärna haft sommar minst en månad till... men jag börjar smått att vänja mig vid tanken på lite "höstrusk" ändå. Man tackar väl inte nej till mysiga hemmakvällar med tända ljus, en kopp te och brasan tänd.
 
Jag passade på att förnya lite mysiga detaljer till balkongen, nu igen. Som tur är, är den ju inglasad och tack vare detta kan man sitta och mysa på balkongen långt in på hösten. Blir det för kallt är det bara att sätta sig under värmefilten (har en variant från OBH Nordica som är superbra) - den blir varm på nolltid!
 
Kuddfodralen (50x50 cm) kommer från <IB Laursen>. Jag har placerat dem på balkonggolvet. Även filten, brickbordet och ljuslyktorna kommer från <IB Laursen>. Blev mycket förtjust i dem. Man märker av mycket att grafiska och etniska mönster är tillbaka i IB Laursens höst- och vinterkatalog för 2014 - jag gillar det!
 
Mycket lager-på-lager ger ett mysigt och ombonat intryck. Mattan kommer från <Rugvista>. Filt och kuddfodral från <IB Laursen>.

Ikea Time Travel Experiment I

 
 
Ingen har väl missat lanseringen utav årets IKEA-katalog (som för övrigt damp ner i brevlådan hos oss häromdagen). I samband med lanseringen utav denna så gav IKEA unga par möjligheten att ser hur deras framtida vardag i badrummet och sovrummet kan komma att se ut.
 
Hypnotisören som försatt dem i hypnos är Justin Tranz, som har gjort över 6.000 föreställningar i Las Vegas och den enda hypnotisör i historien som uppträtt på Broadway.
 
I samarbetet med IKEA och "The time travel experiment" har Justin Tranz kunskaper varit ett verktyg för att ge unga par en bild av hur vardagen på ett ögonblock kan förändras, vilket påverkar både våra liv och våra hem. I experimentet får paren en försmak på hur det är att bli föräldrar - en av de största förändringarna i livet och hemmet. Denna videon bara måste ni se - helt galet men roligt! 

Tips: Mysig balkong

 
 Jag har fått många frågor om hur våran balkong ser ut och därför tänkte jag visa er lite bilder hur det ser ut. Våran balkong är större än vanligt - jag vet inte exakt hur många kvadratmeter den ligger på, men den är större än genomsnittet. Det är jättesmysigt att sitta här sena sommarkvällar och det går att sitta (utan att det blir för kallt) långt in på hösten också - tack vare att den är inglasad! Det gör oerhört mycket.
 
Våran balkong var en riktig "betongklump" när vi flyttade in - tråkigt och kallt betonggolv och vitmålade, väldigt trista väggar. Det jag har gjort för att få in en mysig känsla är att använda mycket naturmaterial (bambu, trä, "konstrotting" - som egentligen inte är ett naturmaterial, men ni förstår vad jag menar) och växter. Jag gillar den orientaliska inredningsstilen på balkonger och det är lite vad det har blivit på våran balkong. Jag skulle nog säga att det är en blandning utav orientaliskt och asiatisk (feng shui). Jag gillar trädgårdar och tycker att det skall kännas väldigt GRÖNT och lummigt på en balkong. Det tycker jag är mysigt!
 

 
Mina bästa tips för att inreda en mysig balkong:
 
- Använd naturmaterial (bambu, trä, rotting o sv).
- Mycket gröna växter - äkta eller inte spelar inte så stor roll, eftersom det finns många välgjorda konstväxter nuförtiden!
- Mysiga sittplatser (behöver nödvändigtvis inte vara möbler utan kan vara golvkuddar eller madrasser).
- Mycket textil (kuddar, filtar, sänghimmel o sv).
- Inred med många ljuslyktor - men var alltid uppmärksam och förstiktig om du använder tända ljus!
- Att anlägga ett golv gör mycket för helheten. Jag använde trätrallar från IKEA.
- Klä in trista väggar med bambustaket, eller likannde.
- En matta på golvet kan också göra skillnad för den "ombonade", mysiga känslan.
 
  
Till vänster: En skärmvägg med hängande ljusstakar (...som tyvärr används ganska sällan utan mest är där för dekorations skull). Vattenpipa och ett litet, orientaliskt avlastningsbord. Till höger: Orientalisk ljuslykta.
 
Orientaliska kuddar, köpte från IKEA för ungefär två år sedan. Dessa hittade jag på rea och de kostade cirka 20 kronor styck. Jag köpte dem först och visste inte exakt vad jag skulle ha dem till, men när jag kom hem fattade jag direkt att det var ju till balkongen, haha! Vi har en vit sänghimmel ovanför den tvåsitsiga soffan och det går att "stänga för" den om man vill. Riktigt mysigt och barnen leker ofta här.
Hängande, marockansk-inspirerad ljuslykta från Coozie.se. Denna hänger under sänghimmeln, som är placerad över tvåsits-soffan.
... tre till ljuslyktor (också dessa från Coozie.se) som hänger i olika höjd under vårat stora parasoll på balkongen. Parasollen skyddar från starkt solljus men fungerar också som insynsskydd. En gång hade vi ett stort, grönt parasoll på balkongen och det var inte så lyckat - hela balkongen lös i grönt och det gjorde inte mycket för mysfaktorn... om man säger så.
Bänken till vänster är egentligen ett avlastningsbord (eller arbetsbänk, om man vill) från IKEA. Just nu står en stor elgrill på den som vi använder ibland. Den ursprungliga färgen på bordet var i ljus ek men det passade inte in till "känslan" på balkongen. Så när jag oljade in golvet (som består av trätrallar), blev de som planerat lite mörkare och jag passade också på att olja in avlastningsbordet (lite slarvigt) så att det skulle passa in i helheten. Under bordet har jag placerat ut lite praktiska saker - förvaringslådor och en sittpuff man kan ta fram om man skulle behöva fler sittplatser. Till höger på bilden ser ni att jag har lagt fram lite sittkuddar på golvet. Dessa är lätta att ta fram, och plockas bort lika snabbt. En bra och mysig sittplats för mindre barn - våran ettåring älskar att gå dit och sätta sig, flera gånger per dag om hon får välja! (Vi hittar henne sittandes där i tid och otid, hihi). De ljusgrå kuddarna kommer från <IB Laursen>.
  
Till höger: Buxombollar (med belysning) och krukor från Clas Ohlson. "Staketet" i bakgrunden är egentligen bambupersienner jag klätt in väggen med. Detta var egentligen bara en snabb och billig lösning, och jag har planerat att snart (efter drygt två år, haha!) köpa ett "ordentligt" pilstaket. Till vänster: Stor "Rhapis-palm" från Artflowers.se - detta är alltså en konstgjord växt, liksom många utav våra andra växter på balkongen. Jag är tyvärr inte så bra med växter, så det fick bli såhär. Men det är rätt skönt att de håller sig fina även på vintern ;-)
 
Många ljuslyktor har det blivit för mysfaktorns skull. Dessa tre bordslyktor från Coozie.se.
 
Våran balkong är inglasad så det är både bekvämt och framförallt mysigt att sitta här när det regnar och åskar.

Dockhusrenovering: Takterass

 
Alla har väl någongång drömt om en trädgårdsterass - på taket...
 
Även om man inte bor i hus, kan den drömmen ändå bli sann. Åtminstone om man börjar i mindre skala. Nu tänkte jag börja göra en litet reportage/bildserie indelat i olika delar, där jag har renoverat ett dockhus <läs mer om det här> i skala 1:12, ursprungligen från Indiska. Fantastiskt fint dockhus som helt klart blivit ännu finare efter renoveringen!
 
Det har varit ett roligt projekt och huset ser verkligen helt annorlunda ut än vad det gjorde från början. Jag är oerhört nöjd med resultatet, men kommer trots det säkert ändå att jobba vidare med det i framtiden när tid finns. (Perfekt att pyssla med regninga höstkvällar!).
 
Det jag först ut tänkte visa med min bildserie är alltså takterassen. Väggarna (eller "muren", som man kanske kan kalla det) var från början egentligen lika skrikigt rosa som utsidan utav huset - detta passade inte riktigt in med hur jag tänkte att takterassen skulle se ut, och därför sprayade jag helt enkelt väggarna vita. Resultatet blev riktigt bra och det blev skillnad!
 
Jag ville gärna ha en "gräsmatta" på taket för den rätta känslan. Till detta använde jag en hobbygräsmatta - sådana som riktiga hobbyentusiaster använder till att anlägga egna tågbanor i miniatyrform. Gräsmattan dammades av (mycket "gräs" som lossnar i början) och sedan klippte jag till den efter önskad storlek. Jag klippte bort ett litet hörn där det skulle göras plats för "stenplattor" och utemöbler - se bilden ovan! Stenplattorna och de små träden är också från en tåg/hobbyspecialist. Träden har jag limmat fast i gräsmattan så att de inte flyttar runt.
 
Gräsmatta och stenanläggning (som är gjord i tjockare papper) kommer från <Modellhobby>. Själva gräset fanns i massa (!) olika varianter: Ljusgrönt gräs (som på våren), gulgrönt gräs (som på hösten), långt gräs och kort gräs. Jag ville ha ett riktigt grön gräs som får en att tänka på sommaren.
 

KidKraft City Explorer Tågbanebord

 
Jag har fått möjlighet att testa och recensera ett tågbanebord från <Confident Living>. Tågbanebordet som kommer från tillverkaren KidKraft är fortfarande inte helt kända i Sverige, då det i dagsläget inte finns jättemånga återförsäljare. Detta är egentligen ganska märkligt då deras produkter verkligen är utav superbra (!) kvalitét och håller otroligt hög standard!
 
Tågbanebordet på bild är utav modellen "City Explorer" och innehåller över 80 delar. Själva tågbanerälsen är kompatibel och fungerar ihop med svenska, motsvarande modeller. Jag har suttit och funderat över för- och nackdelar och tänkte först att priset är en nackdel. (Den kostar drygt 2.500 kronor). Men efter att ha tänkt efter och jämfört med BRIO's produkter (och deras värsting-tågbana, som kostar minst 2.000 kronor!) kommer man inte ens i närheten utav vad man får för pengarna med denna "City Explorer". Helt klart VÄRT pengarna och det blir en perfekt present till det barn (...eller varför inte hela familjens barn?) som verkligen uppskattar tågbanelek!
 

Fördelar:
- Fantastiska detaljer som ger utrymme för mycket fantasi, lek och stimulans
- Skonsamt för barnens rygg! Istället för att sitta ner och böja sig framåt (blir tillslut jobbigt att böja sig fram hela tiden över hela tågbanan) så får barnen nu istället möjlighet att leka i ögonhöjd - och det är lätt att gå runt bordet
- Lämplig för både mindre och större barn
- Generös (!) lekyta med en diameter på lite mer än 1 meter - flera barn får dessutom plats att leka samtidigt!
- Förvaringslådor (fastskruvade) under bordet
- Liten kant som skyddar leksakerna från att falla ner på golvet - känns faktiskt väldigt skönt att alla leksaker är "samlade" på en och samma plats
- Kompatibel med svenska "tågbanor", t ex BRIO
  
Nackdelar:
- Inte så jättesnygg färg på "benen" till bordet - är man petig som jag får man nästan lust att måla om dem!
 
  
Till vänster: Många - och väldigt genomtänkta - detaljer. Jag har tidigare sett ett tågbanebord från KidKraft (lite äldre modell) som verkligen var jättefina och funktionella - men jag måste säga att de nya tågbanorna från KidKraft's sortiment är helt fantastiska! Det märks att de är uppdaterade för de har sådana fantastiskt fina detaljer! Till höger: Här är leken i full gång.
 
Rolig (och mycket uppskattad!) detalj - fira snöret upp och ner  med lyftkranen och hämta tunga stenblock!
 
Miljön på tågbordet har många genomtänkta platser och detaljer (bl a tågstation, flygplats, hamn m.m) som passar till de olika stadsdelarna. Här på bilden ser ni en grävmaskin arbetande i ett avspärrat område. Det finns figurer till varje "syssla" i tågbordet och detta gör sig förstås extra bra till rollspelslekar i olika former. "- Jag vill vara polis! Och jag vill vara pilot! Jag vill vara byggarbetare!" o sv.
 
City Explorer Tågbanebord i helhet. Tågbanebordet var väldigt enkel att montera. Det tog cirka 20 minuter sammanlagt och beskrivningen var mycket tydlig, så att man kunde få tågbanan i exakt samma utförande som produktbilden visade. Givetvis kan man också bygga på andra sätt om man hellre känner för det.