Tips: Mysig balkong

 
 Jag har fått många frågor om hur våran balkong ser ut och därför tänkte jag visa er lite bilder hur det ser ut. Våran balkong är större än vanligt - jag vet inte exakt hur många kvadratmeter den ligger på, men den är större än genomsnittet. Det är jättesmysigt att sitta här sena sommarkvällar och det går att sitta (utan att det blir för kallt) långt in på hösten också - tack vare att den är inglasad! Det gör oerhört mycket.
 
Våran balkong var en riktig "betongklump" när vi flyttade in - tråkigt och kallt betonggolv och vitmålade, väldigt trista väggar. Det jag har gjort för att få in en mysig känsla är att använda mycket naturmaterial (bambu, trä, "konstrotting" - som egentligen inte är ett naturmaterial, men ni förstår vad jag menar) och växter. Jag gillar den orientaliska inredningsstilen på balkonger och det är lite vad det har blivit på våran balkong. Jag skulle nog säga att det är en blandning utav orientaliskt och asiatisk (feng shui). Jag gillar trädgårdar och tycker att det skall kännas väldigt GRÖNT och lummigt på en balkong. Det tycker jag är mysigt!
 

 
Mina bästa tips för att inreda en mysig balkong:
 
- Använd naturmaterial (bambu, trä, rotting o sv).
- Mycket gröna växter - äkta eller inte spelar inte så stor roll, eftersom det finns många välgjorda konstväxter nuförtiden!
- Mysiga sittplatser (behöver nödvändigtvis inte vara möbler utan kan vara golvkuddar eller madrasser).
- Mycket textil (kuddar, filtar, sänghimmel o sv).
- Inred med många ljuslyktor - men var alltid uppmärksam och förstiktig om du använder tända ljus!
- Att anlägga ett golv gör mycket för helheten. Jag använde trätrallar från IKEA.
- Klä in trista väggar med bambustaket, eller likannde.
- En matta på golvet kan också göra skillnad för den "ombonade", mysiga känslan.
 
  
Till vänster: En skärmvägg med hängande ljusstakar (...som tyvärr används ganska sällan utan mest är där för dekorations skull). Vattenpipa och ett litet, orientaliskt avlastningsbord. Till höger: Orientalisk ljuslykta.
 
Orientaliska kuddar, köpte från IKEA för ungefär två år sedan. Dessa hittade jag på rea och de kostade cirka 20 kronor styck. Jag köpte dem först och visste inte exakt vad jag skulle ha dem till, men när jag kom hem fattade jag direkt att det var ju till balkongen, haha! Vi har en vit sänghimmel ovanför den tvåsitsiga soffan och det går att "stänga för" den om man vill. Riktigt mysigt och barnen leker ofta här.
Hängande, marockansk-inspirerad ljuslykta från Coozie.se. Denna hänger under sänghimmeln, som är placerad över tvåsits-soffan.
... tre till ljuslyktor (också dessa från Coozie.se) som hänger i olika höjd under vårat stora parasoll på balkongen. Parasollen skyddar från starkt solljus men fungerar också som insynsskydd. En gång hade vi ett stort, grönt parasoll på balkongen och det var inte så lyckat - hela balkongen lös i grönt och det gjorde inte mycket för mysfaktorn... om man säger så.
Bänken till vänster är egentligen ett avlastningsbord (eller arbetsbänk, om man vill) från IKEA. Just nu står en stor elgrill på den som vi använder ibland. Den ursprungliga färgen på bordet var i ljus ek men det passade inte in till "känslan" på balkongen. Så när jag oljade in golvet (som består av trätrallar), blev de som planerat lite mörkare och jag passade också på att olja in avlastningsbordet (lite slarvigt) så att det skulle passa in i helheten. Under bordet har jag placerat ut lite praktiska saker - förvaringslådor och en sittpuff man kan ta fram om man skulle behöva fler sittplatser. Till höger på bilden ser ni att jag har lagt fram lite sittkuddar på golvet. Dessa är lätta att ta fram, och plockas bort lika snabbt. En bra och mysig sittplats för mindre barn - våran ettåring älskar att gå dit och sätta sig, flera gånger per dag om hon får välja! (Vi hittar henne sittandes där i tid och otid, hihi). De ljusgrå kuddarna kommer från <IB Laursen>.
  
Till höger: Buxombollar (med belysning) och krukor från Clas Ohlson. "Staketet" i bakgrunden är egentligen bambupersienner jag klätt in väggen med. Detta var egentligen bara en snabb och billig lösning, och jag har planerat att snart (efter drygt två år, haha!) köpa ett "ordentligt" pilstaket. Till vänster: Stor "Rhapis-palm" från Artflowers.se - detta är alltså en konstgjord växt, liksom många utav våra andra växter på balkongen. Jag är tyvärr inte så bra med växter, så det fick bli såhär. Men det är rätt skönt att de håller sig fina även på vintern ;-)
 
Många ljuslyktor har det blivit för mysfaktorns skull. Dessa tre bordslyktor från Coozie.se.
 
Våran balkong är inglasad så det är både bekvämt och framförallt mysigt att sitta här när det regnar och åskar.
elina

Wow! Såå snyggt!


2014-08-27 x 00:21:02
Karre

Inspiration!


2014-08-27 x 02:25:52

Ditt namn
Mejladress
Hemsida

   Spara?