[Parken Zoo]

 
Årets "meme" verkar nästan uteslutande gå ut på att 2020 inte riktigt blev som man hade tänkt sig. Jag tror att de flesta av er förstår att jag syftar på covid-19, och de följder som denna pandemi har fått. Jag tror att detta är något som väldigt många finner hög igenkänning i - vi är många som har drabbats på ett eller annat sätt - både indirekt och direkt.
 
I år hade vi planer egentligen att åka utomlands (bila genom Europa, bl a) men också en kortare visit till Danmark. Våra planer fick förstås ändra sig helt - jag är bara glad och tacksam att vi aldrig hann boka varken resa, boende eller annat. Vi hann inte så långt. Samtidigt känns det inte heller helt fel att spendera sommaren i Sverige - det är ju nu man vill vara här!
 
Såklart får man göra det bästa av situationen. Nöjesparkerna/klassikerna är ju helt stängda dessutom, så det är inte heller något alternativ. Vi bestämde oss för att ta en tripp till Paken Zoo i Eskilstuna - det är inte jättenära från oss i Jönköping, men inte heller för långt bort. Vi fick det till en tre timmars bilresa, vilket ju är helt okej med våra fem barn. Det egentligen problemet med våra bilresor är vår lilla 1,5-åriga tjej som avskur just att åka bil. Våra äldre barn har aldrig varit sådana, haha. Det är just nu mest henne man tar hänsyn till.
 
Bild från Parken Zoos stugby- och camping - det var verkligen lika idylliskt som det såg ut. Vi trivdes verkligen här!
 
För att slippa en resa på totalt 6 timmar - tur och retur - valde vi att övernatta i stugbyn som tillhör Parken Zoo. Det fanns också en camping, men vi valde att övernatta i en stug eftersom vi inte äger varken husbil eller husvagn. Stugorna var verkligen hur mysiga som helst [se mer bilder på dem här] och området var också väldigt trevligt! Det fanns både tillgång minigolf, lekplats och bad (Parkenbadet) på området - dessutom gångavstånd till matbutiker. Stugorna rymmer totalt 6 st bäddar, har fullutrustade kök (med både spis/ugn och kyl/frys) och TV för den som vill. Just ett fullutrustat kök känns ändå väldigt positivt för barnfamiljer och de som föredrar att göra egen kvällsmat och frukost, m.m. Stugorna har även egen toalett och dusch - något som jag defintivt föredrar, som barnfamilj. Efter besöket i djurparken (vi var där till stängningsdags) åt vi pizzabuffé på campingen/stugbyn i lugn och ro. Verkligen hur smidigt och skönt som helst!
 
På kvällen hyrde barnen trampbilar från receptionen som de cruisade runt med på området i en timme och hade jätteroligt. Som grädde på moset hade vi kanonbra väder - nästan 30 grader varmt - hela dagen. Helt underbart att barnen hade det så roligt, ända fram till läggdags. Det kunde verkligen inte ha blivit bättre!
 
Det mest positiva med Parken Zoo (som kanske ibland förknippas med just enbart ett zoo) är att de också erbjuder mer, nämligen ett riktigt bra nöjesfält med en mängd åkattraktioner och karuseller. Givetvis är alla landets nöjesparker för tillfället stängda pga restriktioner, men vi var ändå så nöjda med vårat besök. En lite märklig sak egentligen är att det oftast är vi vuxna som tycks ha negativ inställning till att "allt är stängt" för i år - barnen klagade inte för fem öre över att nöjesparken var stängd.
 
För övrigt skulle jag nog våga påstå att Parken Zoo måste vara den mest prisvärda kombinerade djur- och nöjesparken i Sverige att besöka (ja, jag har besökt nästan alla - detta var dock mitt första besök på just Parken Zoo). I biljetten till nöjesparken ingick dessutom fria biljetter till Parkenbadet - hur bra?! Dvs, i biljetterna till djurparken ingår alltså fri tillgång till djurparken, till nöjesfältet men också till badet. Just dessa dagar på Parkenbadet - som också är ett allmänt bad i Eskilstuna - var det mycket folk, antagligen pga att det var så fantastiskt väder under dessa två dagar.
 
Vi var verkligen oerhört nöjda med all den hjälp och service som personalen i receptionen bistod med under vårat besök på själva Parken Zoo - men framförallt också under vår vistelse och övernattning i stugbyn. Vi var så nöjda och skulle defintivt kunna göra detta fler gånger - hit kommer vi gärna tillbaka! Rekommenderas mycket varmt!
 
 
Innan vi gick in i djurparken tog vi en noggrann titt på kartan för att planera vårat besök. Där stod det även vilka attraktioner som är stända. Några enstaka djur, t ex "Lemurernas värld" var stängda för allmän åskådning. Även vissa djurarter och primater är känsliga för pandemier, som oss människor.
Till vänster: Nöjesparken (stängt under pandemin), verkar annars väldigt lovande!  Vi hade god lust att gå dit, hehe. Gärna en annan gång, förhoppningsvis nästa år? Till höger: Den enda skymten vi fick av sumatratigern, haha... (tigrarna låg säkert och sov i skuggan någonstans, det var nästan 30 grade denna dagen).
En trädleopard (tror jag att det var?!) som sussade sött.
Till vänster: Detaljerna genomtänkta in i det minsta på Parken Zoo. Till höger: Föreställ er vilken dröm denna folktomma kö hade varit... om det inte var corona. (Krokodilsafarin; som är en liten vattensafari/attraktion i vattnet var helt förståeligt stängd pga rådande restriktioner)
Ett besök hos surikaterna i "Ökenhuset". De var verkligen söta! De verkade väldigt nyfikna och kom t om fram och tittade på oss genom glaset. I "Ökenhuset" fanns sköldpaddor och salamandrar bland annat.
Utanför "Ökenhuset" fanns även surikater utomhus, och en lekpark. Något som vi uppskattade mycket är att det fanns massa stopp och lekparker lite här och var - barnen hade en hel del stopp och väldigt roliga lekstunder mellan varven.
 Stora sköldpaddor som var ganska aktiva.
 En fin salamander under vattnet.
 Det fanns också möjlighet att tvätta händerna och det var många barn som följde restriktionerna med detta i alla fall, haha... (Det fanns även skyltar med uppmaning om just specifikt detta - att tvätta händerna).
 Ungarna imponerades väldigt av denna kapybara, som även kallas för vattensvin - "Kolla, vilken stor hamster!" sa dem. Även denna raring låg och slappade i skuggan.
 Inne i "Amazoonas" var det varmt och fuktigt, ett tropiskt klimat - som att komma till en helt annan värld. 
Så vackert och grönskande - men det var också lite skönt att komma ut därifrån, det var kvavt där inne (med andra ord; riktigt autentiskt tropiskt klimat).
 Zooma bilden och se vem som vilar på bergväggen...
Jaguaren var lite svårflörtad och ville inte riktigt vara med på bild.
Ett besök hos flamingosen.
Helt otroligt vilka djur, och dessa långa ben...!
Väl tillbaka på Parken Zoo's camping- och stugby åt vi pizzabuffé i lugn och ro. Smidigt och skönt att slippa tänka på maten. Trots att vi ätit en del under dagen började vi att bli hungriga framåt kvällen.

Ditt namn
Mejladress
Hemsida

   Spara?